• Посилання скопійовано

Куди подавати декларацію фізособі-«єдиннику» у разі зміни податкової адреси?

Фізособи-«єдинники» у разі зміни податкової адреси подають Декларації за новою податковою адресою. Але сплата єдиного податку здійснюється за попереднім місцем реєстрації до закінчення поточного року

Куди подавати декларацію фізособі-«єдиннику» у разі зміни податкової адреси?

ДПС у Рівненській області повідомляє, наказом Мінфіну від 09.12.2020 р. №752, змінено форму Податкової декларації платника єдиного податку,  а саме доповнено додатком 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску». Відповідно платники єдиного податку першої та другої груп вперше подають додаток 1 у складі Декларації, за 2021 рік, платники єдиного податку третьої групи подають додаток 1 у складі Декларації за IV квартал 2021 року у термін до 09 лютого 2022 року. платники єдиного податку третьої групи подають додаток 1 у складі Декларації за IV квартал 2021 року у термін до 09 лютого 2022 року.

Відповідно до п. 296.4 ПКУ податкова декларація подається до контролюючого органу за місцем податкової адреси.

Податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі. У разі її зміни останнім податковим (звітним) періодом за такою адресою вважається період, у якому подано до контролюючого органу заяву щодо зміни податкової адреси (п. 294.7 ПКУ).

У разі зміни податкової адреси суб’єкта господарювання, заява подається платниками єдиного податку 1 – 2 груп не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни (п. 298.5 ПКУ), платниками єдиного податку 3 групи разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни (п. 298.6 ПКУ).

Відповідно до п. 10.13 розд. X Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588, у разі зміни місцезнаходження суб’єкта господарювання – платника податків сплата визначених законодавством податків і зборів після такої реєстрації здійснюється таким платником податків за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду:

  • у такому випадку одночасно із зняттям з обліку, зокрема фізичної особи – підприємця за основним місцем обліку здійснюється взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку згідно із розд. VII Порядку без подання заяви платником податків та з урахуванням особливостей, визначених пунктами 10.14-10.21 розд. X Порядку;
  • до закінчення року платник податків обліковується в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) з ознакою того, що він є платником податків до закінчення року, а в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) – з ознакою того, що він є платником податків з наступного року.

З огляду на зазначену вище інформацію фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку у разі зміни податкової адреси, пов’язаної зі зміною адміністративного району подають Декларації за новою податковою адресою (основним місцем обліку) (п. 296.4 ПКУ), при цьому сплата єдиного податку здійснюється за попереднім місцем реєстрації (неосновним місцем обліку) до закінчення поточного бюджетного року (ст. 45 БКУ).

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у Рівненській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»