• Посилання скопійовано

Комітет Гетманцева рекомендує прийняти законопроєкт про е-резидентство

Законопроект №5270 дозволить е-резидентам реєструватися як ФОП і платити податки в Україні без необхідності перебування в Україні

Комітет Гетманцева рекомендує прийняти законопроєкт про е-резидентство

2 червня Комітет з податкової політики на своєму засіданні розглянув проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів (реєстр. №5270 від 18.03.2021). Проектом закону пропонується доповнити Податковий кодекс України новим підрозділом 11 «Особливості оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів» розділу ХХ «Перехідні положень» з терміном дії до 31 грудня 2022 року. 

Проектом закону встановлюється, що Е-резидентом-підприємцем є Е-резидент, який зареєстрований на підставі його заяви через Портал Дія, фізичною особою-підприємцем, та обрав виключно спрощену систему оподаткування, обліку та звітності і ставку єдиного податку, встановлену для третьої групи без сплати ПДВ та без найманих осіб. Е-резидент-підприємець не є резидентом у розумінні підпункту 14.1.213 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України. Пропонується встановити, що податковою адресою Е-резидента-підприємця визнається місцезнаходження ДП «ДІЯ», яке створює, адмініструє, надає технічну підтримку системі «Е-резидент» та забезпечує і відповідає за захист та безпеку інформації в системі, виконує інші функції щодо діяльності Е-резидентів-підприємців.

Для цілей оподаткування Е-резидент-підприємець зобов'язаний в інформаційній системі «Е-резидент» в порядку та в строки, встановлені Кабінетом Міністрів України, розміщувати мовою оригіналу та українською мовою: інформацію про відкриття розрахункових рахунків в банку-резиденту України; електронні копії договорів, пов’язаних з веденням господарської діяльності такого Е-резидента-підприємця; електронні копії первинних документів, які підтверджують здійснення господарських операцій такого Ерезидента-підприємця; інформацію про транзакції щодо надходження або списання коштів з банківських рахунків таких Е-резидентів-підприємців; декларації платника єдиного податку тощо.

Е-резидент-підприємець може здійснювати виключний перелік видів діяльності,зокрема: видання комп'ютерних ігор (58.21 КВЕД); видання іншого програмного забезпечення (58.29 КВЕД); комп'ютерне програмування (62.01 КВЕД); інша діяльність у сфері інформаційних технологій і комп'ютерних систем (62.09 КВЕД); оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність (63.11 КВЕД). 

Ставка єдиного податку для Е-резидентів-підприємців встановлюється у розмір 5 відсотків доходу, отриманого від здійснення виключних видів діяльності. 

В разі якщо Е-резидент-підприємець отримує дохід з інших видів діяльності чи дохід отриманий при застосуванні іншого способу розрахунків чи отриманий в період використання найманої праці на території України чи отриманий від здійснення операцій, документи або інформація про які не розміщені, несвоєчасно розміщені, розміщені не в повному обсязі та/або з недостовірною інформацією в інформаційній системі «Е-резидент» ставка податку складає 18 відсотків. Е-резидент-підприємець має право на відкриття рахунків лише в одному банку на території України.

Сплата єдиного податку до бюджету Е-резидентами-підприємцями здійснюється шляхом сплати авансових внесків з єдиного податку. Банк з кожної суми коштів, які надійшли на рахунок, не пізніше наступного банківського дня з дня надходження таких коштів утримує за рахунок таких коштів та перераховує від імені такого Е-резидента-підприємця на відповідний бюджетний рахунок, кошти у розмірі 5% від суми коштів, що надійшли на такий рахунок. У разі несплати сум грошових зобов’язань або податкового боргу, за наданням до банку інформації від контролюючого органу видаткові операції на поточному рахунку Е-резидента-підприємця, відкритому у банківській установі, зупиняються. Взаємодія Е-резидента-підприємця з контролюючими органами відбуватиметься через електронний кабінет. Сплата Е-резидентом-підприємцем коштів з поточного рахунку Ерезидента-підприємця на користь інших осіб-нерезидентів, а також на будь-які інші особисті рахунки Е-резидента прирівнюється для цілей оподаткування до виплати резидентом доходу із джерелом його походження з України на користь нерезидента. 

 За результатами розгляду комітет в и р і ш и в рекомендувати ВРУ законопроєкт №5270 прийняти за основу.  

***

Читайте також: Е-резиденство для іноземних айтішників зі ставкою ЄП 5%: нові законопроєкти

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»