• Посилання скопійовано

Як складати декларацію з ЄП + ЄСВ за 2021 рік: роз'яснення для ФОП І групи

Як ФОП – платникам ЄП першої групи, які звільняються від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ з січня по травень 2021 року на період обмежувальних протиепідемічних заходів, пов’язаних з поширенням COVID-19, заповнити графи 2, 3, 4 розд. 9 Додатка 1 до декларації платника ЄП – ФОП?

Як складати декларацію з ЄП + ЄСВ за 2021 рік: роз'яснення для ФОП І групи

Податківці у «ЗІР» розповідають, що згідно з пп. 9-10.1 п. 9-10 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон №2464) тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, і належать до першої групи платників єдиного податку, в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди з 01 по 31 грудня 2020 року, з 01 по 31 січня, з 01 по 28 лютого, з 01 по 31 березня, з 01 по 30 квітня та з 01 по 31 травня 2021 року за себе. 

 

Від редакції: про цю пільгу ми повідомляли раніше. Тоді ж ми зазначали, що ці місяці несплати єдиного внеску включаються до страхового стажу єдинника I групи.

Втім, такі особи могли прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за зазначені в абзаці 1 пп. 9-10.1 п. 9-10 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464 періоди в розмірах та порядку, визначених Законом №2464. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску за звітний період, визначений для таких осіб Законом №2464.

Відповідно до абзацу 5 ч. 8 ст. 9 Закону №2464 періодом, за який фізичні особи – підприємці – платники єдиного внеску подають звітність до контролюючого органу (звітним періодом), є календарний рік.

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп подають у складі податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2020 р. №752), додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 1), який передбачає розд. 9 «Визначення сум нарахованого доходу застрахованих осіб та сум нарахованого єдиного внеску» (далі – розд. 9).

Враховуючи викладене, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої групи, які відповідно до пп. 9-10.1 п. 9-10 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464 не здійснювали нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, графи 2 – 4 розд. 9 Додатка 1 в розрізі рядків січень, лютий, березень, квітень, травень звітного 2021 року заповнюють наступним чином:

у графах 2 «Самостійно визначена сума, на яку нараховується єдиний внесок з урахуванням максимальної величини», 3 «Розмір єдиного внеску», 4 «Сума нарахованого єдиного внеску» – на паперових носіях проставляються прочерки, в електронній формі – поле залишається незаповненим. 

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»