• Посилання скопійовано

Як враховується внутрішній сумісник у платника ЄП ІІ групи?

Для платників ЄП ІІ групи встановлено обмеження на кількість осіб, які перебувають у трудових відносинах з таким підприємцем. А як враховувати працівника, який є внутрішнім сумісником і фактично працює на двох посадах за різними трудовими договорами?

Як враховується внутрішній сумісник у платника ЄП ІІ групи?

Коментар до ІПК ДПС від 15.06.2021 р. №2429/ІПК/99-00-04-03-03-06

Згідно з пп. 2 п. 291.4 ПКУ для підприємців - платників ЄП ІІ групи встановлено такі обмеження:

  • здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам ЄП та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства;
  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • протягом календарного року обсяг доходу має не перевищувати 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

При цьому абз. 2 ст. 21 КЗпП передбачено право працівника на реалізацію своїх здібностей до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах (якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін). Тобто чинним законодавством про працю передбачено можливість працівникам, крім основного трудового договору, укладати трудові договори про роботу за сумісництвом.

Крім того, ДПСУ у коментованій ІПК звертає увагу, що пп. 2 п. 291.4 ПКУ встановлено обмеження щодо кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з ФОП - платником ЄП, а не кількості укладених трудових договорів з однією фізичною особою (найманим працівником).

Отже, у разі укладання з одним із найманих працівників двох трудових договорів (угод) як з основним працівником і внутрішнім сумісником фізична особа - підприємець рахує такого найманого працівника як одну особу, незалежно від кількості укладених з ним трудових договорів (угод).

***

Читайте також: У фізособи-«єдинника» протягом року працювала різна кількість осіб: як заповнити декларацію?

***

 

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»