• Посилання скопійовано

Фізособа-«єдинник» надає медпослуги: що з РРО/ПРРО?

Податківці розповіли, як застосовувати РРО при наданні медичних послуг та здійсненні діяльності за кількома адресами. А ми нагадаємо про інші особливості застосування РРО при наданні таких послуг

Фізособа-«єдинник» надає медпослуги: що з РРО/ПРРО?

Коментар до ІПК ДПС від 16.09.2021 р. № 3466/ІПК/13-01-07-09-10

У коментованій ІПК податківці наголосили, що дія Закону №265 поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі. Оскільки ФОП - це суб’єкт господарювання (за ч. 2 ст. 55 ГКУ), то виконувати норми цього закону щодо застосування РРО/ПРРО доведеться і йому.

Але для підприємців іноді встановлюють спеціальні правила застосування РРО/ПРРО. Тому податківці нагадали про п. 61 підрозділу 10 розділу XX ПКУ. За ним з 1 січня 2021 року по 1 січня 2022 року РРО та/або ПРРО не застосовуються фізособами-«єдинниками», обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів МЗП на 1 січня (у 2021 році – 1 млн 320 тис. грн), незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

 

Якщо фізична особа – підприємець – платник єдиного податку другої групи здійснює діяльність з надання медичних послуг, які надаються за наявності відповідної ліцензії, то застосування РРО або ПРРО для такого платника є обов’язковим!

 

Якщо адрес надання медпослуг декілька

На жаль, ні у Законі №265, ні у ПКУ не прописано порядку застосування РРО у разі надання медпослуг за кількома адресами. Але податківці мають власну думку щодо цього.

Якщо фізособа-«єдинник» ІІ групи надає медичні послуги в одному місці здійснення діяльності та планує здійснювати діяльність з надання послуг (навіть не медичних!) за іншою адресою, то такі місця надання послуг слід вважати структурними (відокремленими) підрозділами. Хоча «підрозділи» у фізичної особи виглядають як нонсенс, іншої назви для різних адрес надання послуг податківці не придумали. Та, на нашу думку, йдеться все ж таки про постійні місця надання послуг (а не про разовий виїзд для надання послуг за адресою клієнта).   

При цьому, як вважають податківці, такий ФОП зобов’язаний проводити розрахункові операції за однаковим порядком на усіх структурних підрозділах. Зокрема, застосовувати РРО або ПРРО на кожному такому підрозділі (господарській одиниці), незалежно від виду діяльності, оскільки законодавством передбачені вимоги до платника податків – суб’єкта господарювання, а не до його структурних підрозділів. Тобто, якщо ФОП надає медпослуги, усі його розрахункові операції за усіма адресами повинні реєструватися за допомогою РРО/ПРРО.

Нагадаємо, що розрахунковими операціями згідно зі Законом №265 вважаються ті, які передбачають оплату за товар, роботу або послугу готівкою або платіжною карткою (або повернення цих коштів покупцю).  Тому безготівкові оплати, при яких платіжні картки не застосовуються, проводити через РРО/ПРРО не потрібно.

Про необхідність використання РРО у разі розрахунків платіжними картками, через інтернет-банкінг ми розповідали у коментарі до декількох свіжих ІПК на цю тему ось тут.

 

Які платні послуги вважаються медичними?

У коментованій ІПК про це не йдеться. Але раніше територіальні податківці вже відповідали на це питання. Вони вказували, що платні послуги у сфері охорони здоров’я, які можуть надавати фізичні особи – підприємці, визначає Класифікатор видів економічної діяльності ДК 009:2010.

Ним визначено розділ за кодом 86 «Охорона здоров’я», який поділяється на групи:

  • 86.1 «Діяльність лікарняних закладів»;
  • 86.2 «Медична та стоматологічна практика»;
  • 86.9 «Інша діяльність у сфері охорони здоров’я».

Зазначений розділ включає лікарні широкого профілю та спеціалізовані лікарні короткочасного або тривалого перебування пацієнтів, санаторії, профілакторії, будинки для людей похилого віку з медичним обслуговуванням, психіатричні лікарні, установи для осіб з розумовими вадами, реабілітаційні центри, лепрозорії та інші установи охорони здоров’я, що мають необхідну матеріальну базу та проводять діагностичне та медичне лікування пацієнтів, які страждають різними захворюваннями.

Також до цього розділу належать медичні консультації та лікування в області загальної та спеціалізованої медицини як лікарями загального напряму, так і медичними спеціалістами та хірургами; стоматологічні послуги загального та спеціалізованого характеру, послуги ортодонтів.

Крім того, цей розділ включає оздоровчі заходи, які виконують не лікарні або практикуючі лікарі, а парамедичний персонал, який законно здійснює таку діяльність.

 

Надання медпослуг у сільській місцевості

Річ у тому, що існує Постанова №1336, яка була створена на виконання ст. 10 Закону №265 і яка встановлює додаткові випадки, коли підприємцям РРО/ПРРО можна не застосовувати (проте треба застосовувати розрахункові книжки і книги обліку розрахункових операцій).

Зокрема, у п. 7 Переліку, який затвердила ця постанова, йдеться про здійснення роздрібної торгівлі медичними і фармацевтичними товарами та надання медичних і ветеринарних послуг на території села.

То що ж, вимога застосовувати РРО/ПРРО стосується лише міських ФОП-лікарів?  Як виявилося, все залежить від системи оподаткування.

Податківці у підкатегорії 109 «ЗІР» наголосили, що застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим для ФОП на загальній системі оподаткування, при здійсненні діяльності у сфері торгівлі медичними і фармацевтичними товарами та наданні медичних і ветеринарних послуг на території села лише у разі перевищення, встановленого п. 2 Постанови № 1336 граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій (250 тис. грн).

А от для ФОП-"єдинників" ця пільга не діє!  Податківці вказали, що  для платників єдиного податку другої - четвертої груп (фізичних осіб – підприємців) застосування РРО та/або ПРРО в разі надання медпослуг у селі є обов’язковим.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»