• Посилання скопійовано

Фізособи у сільському господарстві: податкові зміни

Законом №1914 внесено зміни до ПКУ, деякі з них набрали чинності з 01.01.2022 р. Нижче розглянемо зміни, які стосуються оподаткування сільгоспдіяльності фізосіб, включаючи ФОП

Фізособи у сільському господарстві: податкові зміни

Доходи звичайних фізосіб від продажу власної сільгосппродукції рослинництва

Тут слід звернути увагу не лише самим фізособам, а й податковим агентам – тим суб’єктам господарювання, які закупають с/г продукцію у пересічних громадян.  Викладено у новій редакції абзаци 1 – 4 пп. 165.1.24 ПКУ, які регламентували оподаткування таких доходів.

Раніше доходи від продажу власної сільгосппродукції рослинництва не оподатковувалися, якщо така продукція вирощена на земельних ділянках в межах норм безоплатної передачі, згідно зі ст. 121 Земельного кодексу та/або на виділених в натурі земельних частках (паях), які не перевищують 2 гектари.

Проте, якщо дохід за продану сільгосппродукцію рослинництва отримувався фізособою від податкового агента, для застосування пільги фізособа мала надати податковому агенту довідку про наявність у неї таких земельних ділянок.

З 01.01.2022 р. зазначені умови змінено. При цьому обмеження щодо площі земель зняли, а встановили інше – щодо суми отриманого доходу!

Розмір земельних ділянок вже не обмежується нормами безоплатної передачі, згідно зі ст. 121 Земельного кодексу. Але, як і раніше, фізособа має надавати податковому агенту довідку про наявність у неї таких земельних ділянок! Причому, повторимося, розмір земельних ділянок може бути й більший за норми безоплатної передачі. Для застосування пільги важливо тільки, щоб довідка про наявність у фізособи власних с/г земель була!

Починаючи з 01.01.2022 р. не оподатковується дохід фізосіб, отриманий від продажу власної сільгосппродукції рослинництва, якщо розмір доходу сукупно за рік не перевищує 12 розмірів мінзарплати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року. Для 2022 року така вартісна межа становить 78 000 грн (12 х 6 500 грн).

Проте для податкового агента це обмеження нецікаве. Адже він ПДФО та ВЗ платити у разі перевищення не буде.

Стежити за досягненням цієї межі має сама фізособа. У разі, якщо сума отриманого доходу перевищить зазначений розмір, фізособа зобов’язана відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи відповідно до норм ПКУ, і самостійно сплатити ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%) з суми такого перевищення.

Нагадаємо, що декларація за звітний (податковий) рік подається до 1 травня року, що настає за звітним (пп. 49.18.4 ПКУ). Визначені в декларації податки сплачуються протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем зазначеного граничного строку (п. 57.1 ПКУ).

 

Зміни щодо ФОП-«загальників»

П. 177.10 ПКУ після абзацу першого доповнено новим абзацом, згідно з яким з 01.01.2022 р. облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільгосппродукції ФОП на загальній системі повинен вести окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів господарської діяльності

Тобто вводиться два окремих податкових обліки доходів та витрат – сільгоспдіяльності та інших. 

Типова форма обліку і Порядок ведення цієї форми затверджено Наказом Мінфіну від 13.05.2021 р. №261. Мабуть, слід очікувати змін до цієї форми та/чи Порядку, які встановлять особливості окремого обліку.

Необхідність окремого обліку викликана, на наш погляд, необхідністю розраховувати мінімальне податкове навантаження (МПН), пов’язане з виробництвом сільгосппродукції на власних чи отриманих в користування сільгоспугіддях, та розраховувати різницю між фактично сплаченими сумами податків від такої діяльності та витратами на сплату орендної плати за такі сільгоспугіддя і МПН. 

 

Доходи ФОП на ЄП групи 3 при виробництві сільгосппродукції

Тут зміни схожі до тих, що стосуються ФОП на загальній системі. Пункт 296.1 ПКУ після абзацу другого доповнено третім абзацом, за яким ФОП – платники ЄП групи 3 ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільгосппродукції окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів підприємницької діяльності. Тобто теж два обліки.

Водночас абзац 2 п. 296.1 ПКУ викладено у новій редакції. Тепер ФОП на ЄП групи 3 платники ПДВ вестимуть облік доходів і витрат за типовою формою, яку має затвердити Мінфін!

Причому особливості ведення обліку ФОП на ЄП групи 3 неплатників ПДВ з 01.01.2022 р. не змінюються. Вони ведуть облік у довільній формі (див. абз. 1 п. 296.1 ПКУ).

Таким чином, особливості окремого обліку сільгоспдіяльності для ФОП на ЄП групи 3 платників ПДВ має визначити Мінфін. 

А ФОП на ЄП групи 3 - неплатники ПДВ мають визначитися з особливостями окремого обліку сільгоспдіяльності самостійно. Наприклад, вони можуть вести такий облік в окремому зошиті, книзі, журналі. Або ж в одному зошиті з іншою діяльністю, тільки в окремій таблиці тощо.

Необхідність окремого обліку для ФОП на ЄП групи 3 викликана такою самою причиною, як і для ФОП на загальній системі – розрахунок МПН і пов’язаних з ним різниць.

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»