• Посилання скопійовано

Чи може фізособа-«єдинник» продавати товар та надавати послуги в межах програми «єПідтримка»?

Фізособа-«єдинник» може здійснити продаж товарів, надання послуг у безготівковій формі отримувачу допомоги за програмою «єПідтримка» за умови, що вона проводить діяльність у сферах в межах програми «єПідтримка», та якій банком-еквайром встановлено код категорії продавця з переліку

Чи може фізособа-«єдинник» продавати товар та надавати послуги  в межах програми «єПідтримка»?

Податківці у підкатегорії 107.01.03 ЗІР зазначили, що  пунктом 2 Порядку № 1272 передбачено, що отримувачем допомоги є фізична особа – громадянин України віком від 18 років, якому присвоєно реєстраційний номер облікової картки платника податків, який має в мобільному додатку Порталу Дія (Дія) сформований сертифікат, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Cov-2, однією дозою однодозної вакцини або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях (далі – отримувач допомоги).

Допомога надається отримувачу допомоги за його бажанням одноразово у розмірі 1000 грн. (далі – допомога) (п. 3 Порядку № 1272).

Пунктом 4 Порядку № 1272 встановлено, що допомога надається отримувачам допомоги виключно для придбання у безготівковій формі з використанням платіжних карток та/або їх реквізитів послуг у сферах культури, фізичної культури і спорту, здійснення внутрішніх пасажирських перевезень залізничним та авіаційним транспортом, а також для придбання книжок у суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність у зазначених сферах на території України, зареєстрованих відповідно до законодавства, та яким банком-еквайром встановлено код категорії продавця (Merchant Category Code) з переліку, наведеного у додатку 1 (далі – суб’єкт господарювання).

Отримувач допомоги протягом чотирьох місяців з дня зарахування на поточний рахунок допомоги має право на власний розсуд обрати одну або кілька різних послуг або книжок, надання або реалізація яких здійснюється суб’єктами господарювання, зазначеними у п. 4 Порядку № 1272, протягом строку дії поточного рахунка та в межах суми наданої допомоги та здійснити розрахунок за їх придбання, в тому числі через Інтернет (п. 6 Порядку № 1272).

Пунктами 1.8 і 1.9 ст. 1 Закону України від 05 квітня 2001 № 2346 «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» із змінами та доповненнями визначено, що еквайрингова установа (еквайр) – це юридична особа, яка здійснює еквайринг, а саме здійснює послуги технологічного, інформаційного обслуговування розрахунків за операціями, що здійснюються з використанням електронних платіжних засобів у платіжній системі.

Згідно з п.п. 1 п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) доходом фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Платники єдиного податку першої – третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) (п. 291.6 ст. 291 ПКУ).

Отже, фізична особа – підприємець – платник єдиного податку може здійснити продаж товарів, надання послуг у безготівковій формі отримувачу допомоги, яка надана в рамках Програми «єПідтримка», за умови, якщо такий платник єдиного податку провадить діяльність у сферах, визначених Порядком № 1272, та якому банком-еквайром встановлено код категорії продавця з переліку, наведеного у додатку 1 до Порядку № 1272. При цьому отримані бюджетні кошти в рамках програми «єПідтримка» за реалізовані товари, надані послуги включаються до складу доходу платника єдиного податку.

***

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»