• Посилання скопійовано

Несплата ЄСВ ФОПами під час війни призводить до втрати права на страховий стаж

Надана законодавством можливість не сплачувати єдиний внесок у період дії воєнного стану є лише правом ФОПа, а не звільненням його від нарахування ЄСВ. У разі несплати підприємцем ЄСВ страховий стаж не буде нараховуватися

Несплата ЄСВ ФОПами під час війни призводить до втрати права на страховий стаж

Надана законодавством можливість не сплачувати єдиний внесок у період дії воєнного стану є лише правом платника, а не звільненням його від нарахування внеску. Про це на брифінгу зазначила заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата.

При цьому, звернула увагу, що у разі прийняття підприємцем рішення про несплату єдиного внеску, страховий стаж для призначення пенсії йому нараховуватися не буде.

В зв’язку з цим, Наталія Зікрата закликала усіх представників бізнесу Івано-Франківщини щомісячно сплачувати ЄСВ до Пенсійного фонду, а у разі наявності заборгованості – погасити ї її. «Це дозволить своєчасно виплачувати пенсії та інші соціальні виплати в умовах воєнного стану», – сказала посадовець.

Водночас подякувала тим підприємцям Івано-Франківщини, які сумлінно продовжують виконувати свої обов’язки, та в березні сплатили єдиний внесок в повному обсязі. Завдяки цьому, до Пенсійного фонду за останній місяць надійшло 609 млн гривень внеску, а вцілому з початку року сума надходжень склала 1,7 млрд. гривень.

Також Наталія Зікрата розповіла про інші законодавчі зміни, що стосуються сплати ЄСВ. Зокрема, що Законом №2120 приватним підприємцям, особам, які провадять незалежну професійну діяльність та членам фермерських господарств надана можливість з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та ще протягом 12 місяців після його завершення надано право не нараховувати та не сплачувати єдиний внесок за себе. А спрощенцям ІІ та ІІІ груп та юридичним особам, які належать до ІІІ групи платників єдиного податку – самостійно приймати рішення про сплату єдиного внеску за найманих працівників, які призвані під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України. За словами Наталії Зікратої, за таких працівників ЄСВ сплачуватиме держава, для цього платнику потрібно самостійно розрахувати суму єдиного внеску та відобразити її у звітності.

Крім цього нагадала що з 2014 року діє норма, відповідно до якої мобілізовані ФОП, які не використовують працю найманих працівників, на весь строк військової служби звільняються від нарахування та сплати єдиного податку та ЄСВ за себе, а підприємці на загальній системі та самозайняті особи – від нарахування та сплати ПДФО та військового збору.

«Якщо ж мобілізований ФОП має найманих працівників – він може призначити уповноважену особу, яка буде лише нараховувати податки на доходи працівників та ЄСВ, сплачуватиме їх вже безпосередньо ФОП після демобілізації. І на це у нього буде 180 днів, – сказала посадовиця та додала: – Підставою для такого звільнення є заява ФОПа та копія військового квитка або копія іншого документа, в якому зазначені дані про призов такої особи на військову. Зазначені документи подаються до контролюючого органу за місцем податкової реєстрації ФОПа протягом 10 днів після його демобілізації».

І на завершення Наталія Зікрата зазначила, що на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування за несплату єдиного внеску платникам не будуть нараховуватися штрафні санкції та пеня.

***

Читайте також: Як ФОПам сплачувати ЄСВ за І квартал через війну?

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»