• Посилання скопійовано

Як вноситимуть відомості про належного користувача до реєстру транспортних засобів? Затверджено порядок

15 січня набрав чинності Порядок внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів

Як вноситимуть відомості про належного користувача до реєстру транспортних засобів? Затверджено порядок

Кабмін постановою від 14.11.2018 р. №1197 затвердив Порядок внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів. Документом, зокрема, визначено підстави та способи внесення інформації про належного користувача, орган, до якого надається така інформація, та перелік документів, на підставі яких вноситься така інформація.

Так, підставами для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є:

  • визначення належного користувача безпосередньо власником транспортного засобу у зв’язку з передачею фізичній особі транспортного засобу в користування;
  • визначення керівником юридичної особи, яка є власником транспортного засобу або отримала в установлений законодавством спосіб право користуватися ним, свого працівника належним користувачем;
  • оформлення на фізичну особу нотаріально посвідченої довіреності на право користування транспортним засобом;
  • користування фізичною особою транспортним засобом на підставі договору оренди (найму, позички);
  • користування фізичною або юридичною особою транспортним засобом на підставі договору фінансового або оперативного лізингу;
  • оформлення на фізичну особу, щодо якої вносяться відомості як про належного користувача, тимчасового реєстраційного талона.

Обов’язковою умовою для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є наявність у нього національного посвідчення водія або посвідчення водія іноземної держави, що відповідає вимогам Конвенції про дорожній рух 1968 року, записи в якому виконані або продубльовані літерами латинського алфавіту, яке підтверджує право керування транспортним засобом відповідної категорії.

Вимога щодо наявності посвідчення водія необов’язкова стосовно належного користувача — керівника юридичної особи лізингоотримувача.

Внесення до Реєстру відомостей про належного користувача здійснюється працівником сервісного центру МВС шляхом формування заяви, яка роздруковується та підписується заявником (заявниками), за допомогою програмних засобів Реєстру на підставі інформації, що міститься у поданих документах, та за умови відсутності підстав для відмови, визначених цим Порядком.

У разі коли до сервісного центру МВС звертається належний користувач без присутності власника відповідного транспортного засобу, відомості про такого власника вносяться до заяви автоматично за допомогою програмних засобів Реєстру.

Прийняття акта створює умови для уникнення суперечностей між власником транспортного засобу, органами державної влади та місцевого самоврядування та особою, якій власник надав у користування свій транспортний засіб, стосовно того, хто ж має відповідати за скоєне адміністративне правопорушення.

Постанова набрала чинності 15 січня 2019 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»