• Посилання скопійовано

Процедура отримання водійських прав може змінитися: законопроект

Вчити ПДР українці зможуть самостійно, не звертаючись до сертифікованих навчальних закладів. Проте приступати до практичних занять на дорогах можна буде лише після складання теоретичного іспиту

Процедура отримання водійських прав може змінитися: законопроект

2 жовтня 2019 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №2201 "Про внесення змін до Закону України "Про дорожній рух" щодо створення належних умов для реалізації права громадян на допуск до складання іспиту, керування транспортними засобами та підвищення рівня підготовки водіїв".

Як зазначено у пояснювальній записці, на сьогодні Порядок №487 визначає лише один варіант підготовки водіїв - в акредитованих закладах, що зареєстровані в територіальних органах з надання сервісних послуг МВС. А допуск до складання теоретичного і практичного іспиту здійснюється виключно за наявності свідоцтва про закінчення такого закладу (автошколи)!

На думку авторів проекту, такий порядок суперечить вимогам Закону «Про дорожній рух», який відокремлює процес навчання (теоретична підготовка) від процесу підготовки (отримання навичок керування транспортними засобами), через що будь-яка особа, яка бажає отримати право керування, вимушена користуватися послугами учбових закладів (автошкіл).

З огляду на це, законопроектом №2201 пропонується:

  1. надати учасникам дорожнього руху додаткове право на здобуття необхідних майбутньому водію теоретичних знань через самостійне опанування їх змісту відповідно до типових навчальних програм з правом подальшого визначення рівня знань шляхом особистого допуску (незалежного від закладів) до складання теоретичного іспиту (без надання свідоцтва про навчання у закладі). Особа, що пройшла самопідготовку та не склала теоретичний іспит, допускатиметься до повторного складання іспиту не раніше ніж через 3 місяця з моменту складання попереднього іспиту;

  2.  заборонити навчання водінню осіб, які не склали теоретичний іспит, на автомобільних дорогах та вулицях загального користування. 

,У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»