• Посилання скопійовано

Як обміняти або отримати нове після втрати посвідчення водія через Електронний кабінет?

Уряд вніс зміни до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами

Як обміняти або отримати нове після втрати посвідчення водія через Електронний кабінет?

Кабмін постановою від 15.11.2019 р. №946 вніс зміни до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами.

Положення доповнено нормами, згідно з якими якщо відцифрований образ обличчя водія міститься в Єдиному державному реєстрі МВС (посвідчення водія видавалося після 1 січня 2013 р.), обмін посвідчення водія та отримання його після втрати чи викрадення здійснюється також із застосуванням засобів електронного кабінету водія функціональної підсистеми Єдиного державного реєстру єдиної інформаційної системи МВС (далі — електронний кабінет водія) або через Єдиний державний портал адміністративних послуг. Порядок ведення Єдиного державного реєстру затверджується МВС.

Також уточнюється, що функціональні можливості електронного кабінету водія дають можливість замовити послугу з:

  • обміну посвідчення водія, виданого особі вперше, після закінчення строку його дії — за умови вчинення особою протягом двох років з дня видачі такого посвідчення не більше двох адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху та невчинення нею кримінального правопорушення, передбаченого статтею 286 Кримінального кодексу України;
  • обміну посвідчення водія в разі непридатності його для подальшого користування;
  • обміну посвідчення водія в разі зміни персональних даних власника;
  • отримання посвідчення водія замість втраченого або викраденого.

Для обміну посвідчення водія або отримання його після втрати чи викрадення особа подає через електронний кабінет водія заяву в електронній формі, зразок якої затверджується наказом МВС.

До заяви особа додає електронні копії документа, що підтверджує зміну персональних даних особи (за потреби), та дійсну на дату подання заяви медичну довідку встановленого зразка, що підтверджує допущення водія до керування транспортними засобами відповідних категорій. Оформлення заяви завершується створенням кваліфікованого електронного підпису особи.

Під час опрацювання заяви про обмін або отримання посвідчення водія замість втраченого або викраденого, отриманої через електронний кабінет водія, відомості про особу, яка подала документи, перевіряються за Єдиним державним реєстром МВС, Єдиним державним демографічним реєстром, відповідними базами даних та державними реєстрами щодо осіб, які перебувають у розшуку, осіб, позбавлених права на керування транспортними засобами або тимчасово обмежених у цьому праві, Державним реєстром актів цивільного стану громадян (за потреби).

Після подання через електронний кабінет водія заяви про отримання посвідчення водія замість втраченого або викраденого до Єдиного державного реєстру МВС вноситься інформація про те, що викрадене або втрачене посвідчення водія вважається недійсним.

В обміні або видачі посвідчення водія замість втраченого чи викраденого відмовляється через електронний кабінет водія в разі, коли:

  • в Єдиному державному реєстрі МВС відсутній відцифрований образ обличчя водія;
  • у поданих особою документах або в Єдиному державному демографічному реєстрі відсутні відомості щодо реєстрації місця її проживання;
  • до електронної заяви особа не прикріпила або прикріпила не в повному обсязі чи у формі, непридатній для візуалізації та сприйняття людиною змісту документів, визначених цим пунктом, внаслідок їх низької якості;
  • під час перевірки інформації про особу за відповідними реєстрами та базами даних виявлено її невідповідність інформації, що міститься у документах, що додаються до електронної заяви;
  • установлено факт тимчасового обмеження особи у праві керування транспортними засобами.

Якщо через електронний кабінет водія за обміном або видачею посвідчення водія замість втраченого чи викраденого звернулася особа, яка позбавлена в установленому порядку права на керування транспортними засобами або перебуває в розшуку, такій особі відмовляється в отриманні послуги, а про встановлений факт повідомляється відповідному органові Національної поліції за місцем проживання особи, зазначеним в електронній заяві.

Отримання замовленого через електронний кабінет водія посвідчення водія відбувається позачергово з урахуванням вимог п. 23 Положення в територіальному сервісному центрі МВС, зазначеному в електронній заяві особи.

Обмін посвідчення водія провадиться за умови здачі посвідчення водія, що обмінюється.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»