• Посилання скопійовано

Субсидія: міфи та реальність

Юридичний портал України розвіяв 10 найбільш популярних міфів про субсидії

Субсидія: міфи та реальність

На сьогоднішній день в Україні субсидією користується більше 6 мільйонів сімей. За прогнозами аналітиків, з останнім підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги в новому опалювальному сезоні 2018 р. зросте кількість людей, нездатних оплатити комуналку, - повідомляє прес-служба Юридичного порталу України.

На жаль, нестабільний економічний стан в країні, постійні стрибки курсу долара, регулярне підвищення цін на товари і послуги, а також маленька заробітна плата і низькі пенсії не сприяють збільшенню довіри до державної програми субсидування населення.

Все це призводить до того, що навіть незважаючи на жалюгідний фінансовий стан і зростаючу кількість боргів по оплаті послуг ЖКГ багато українців не поспішають звертатися за допомогою до держави. Частково, це пов’язано з великою кількістю оман, що виникли навколо субсидії. Саме про розвінчання найбільш популярних міфів і піде мова в цій статті.

 

Міф 1: Субсидія маленька і її складно отримати

Процедура отримання комунальної субсидії максимально спрощена. Для призначення компенсації необхідно мати всього два документи: заява та декларація про доходи. Будь-яку іншу необхідну інформацію фахівці управління соцзахисту збирають самостійно. З недавнього часу у громадян України з’явилася можливість подавати документи на субсидію у електронному вигляді.

Розмір субсидії індивідуальний для кожної сім’ї і залежить не тільки від доходів домогосподарства і кількості осіб, зареєстрованих в квартирі (будинку), але і від вартості житлово-комунальних послуг. Величина компенсації визначається як різниця між платежами за комуналку (у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами ЖКГ) і обсягом обов’язкового відсотка платежу. Отже, чим менші доходи сім’ї — тим більше субсидія.

 

Міф 2: За помилки у декларації передбачений штраф

Для оформлення субсидії передбачена спрощена форма декларації про доходи та витрати. Заповнити її не складно, оскільки немає необхідності вносити суми доходів, потрібно просто перерахувати види й джерела отримання прибутку. Інструкція щодо заповнення декларації розміщена на сайті Мінсоцполітики. Крім того, допомогу в заповненні документів можуть надати працівники управління соціального захисту населення.

Штрафні санкції за допущені у декларації помилки застосовуватися не будуть. Правда це не стосується фактів навмисного приховування важливої інформації. У разі виявлення шахрайства — надання житлової субсидії припиняється, а зайво нараховані кошти повинні повернутися державі. З метою запобігання фальсифікацій, одержувачі субсидії попереджаються про відповідальність за приховування відомостей про доходи.

 

Міф 3: Кілька квартир і машин — у субсидії відмовлять

Раніше законодавство України дійсно містило норми, що обмежували права громадян на отримання компенсації при наявності в їх власності двох та більше житлових приміщень або транспортних засобів. На сьогоднішній день подібні критерії скасовані. Однак субсидія призначається лише на ту нерухомість у якій людина зареєстрована.

 

Міф 4: Комунальні ресурси повинні повністю використовуватися

Насправді немає ніякої необхідності використовувати комунальні послуги у повному обсязі, якщо сім’ї вистачає меншої кількості. За невикористані ресурси субсидію не відбирають. Більше того, держава закликає економно витрачати тепло, газ, воду та електроенергію. Збережені гроші залишаються на рахунках домогосподарства й можуть використовуватися в майбутніх платежах. Порядок розрахунку і повернення невикористаних сум субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з централізованого опалення (теплопостачання), послуг з газо- і електропостачання для індивідуального опалення відбувається згідно з постановою Кабміну від 23.08.2016 р. №534.

 

Міф 5: Борги за комуналку — на субсидію не сподівайся

Абсолютно застаріле твердження, оскільки дана норма була скасована ще у 2011 році. Наявність заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг не є підставою для відмови в отриманні субсидії. Саме для запобігання боргів і зменшення їх розміру держава надає компенсації. Разом з тим слід пам’ятати, що для збереження субсидії важливо своєчасно погашати обов’язкову частину плати за послуги ЖКГ.

 

Міф 6: Безробітним субсидія не призначається

Завдяки зміні законодавства, безробітні громадяни мають право претендувати на комунальну субсидію. Однак є ряд нюансів. Так, наприклад, українцям, які перебувають на обліку в центрі зайнятості і отримують допомогу по безробіттю, у дохід зараховується саме ця сума. Якщо ж виплат по безробіттю немає — дохід враховується на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи. А ось громадянам, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в службі зайнятості, у  дохід буде врахований подвійний прожитковий мінімум.

 

Міф 7: Значно витратився — субсидію не побачиш

Чинним законодавством України передбачено відмову в призначенні субсидії при здійсненні будь-яким членом сім’ї, зареєстрованим в житловому приміщенні, покупки земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку на суму понад 50 000 грн. Дане правило поширюється й на одноразову оплату послуг в зазначеному розмірі. Втім, в окремих випадках, навіть при наявності вищевказаних обставин, субсидія може бути призначена на підставі рішення відповідної комісії та акту обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

 

Міф 8: Рано чи пізно субсидії доведеться повернути

У народі давно існує думка, що всю суму отриманих субсидій доведеться повернути при продажу квартири, будинку або оформленні спадщини. Проте дане твердження не має реального підґрунтя і за всі роки існування програми субсидій проблем з переоформленням нерухомості ні у кого не виникло. Нагадаємо, що субсидія є безповоротною державною допомогою, її отримання не тягне за собою зміни форм власності.

 

Міф 9: Хочеш втратити субсидію — купи валюту

Компенсація за оплату послуг ЖКГ не призначається, коли хтось із членів домогосподарств протягом 12 місяців, що передують зверненню за субсидією, скоїв одноразове придбання товарів, робіт і послуг на суму, що перевищує 50 тисяч грн. Придбання валюти до цього переліку не входить, а значить не позбавляє субсидіанта права на допомогу від держави.

 

Міф 10: Банківські депозити позбавляють права на субсидію

Реальність така, що більшість сімей не в змозі зробити маленьку серйозну покупку одразу й змушені місяцями, а іноді й роками, збирати для цього кошти. Радує те, що держава це все ж розуміє і не враховує депозити і їх відсотки в дохід сім’ї.

***

Читайте також:

Усі новини на тему>>

Джерело: Юридичний портал України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»