• Посилання скопійовано

Ціна на тепло залежить не стільки від ціни газу, скільки від вартості виробництва

Про це заявив Володимир Гройсман під час селекторної наради, присвяченої питанням тарифоутворення на тепло та гарячу воду для населення

Ціна на тепло залежить не стільки від ціни газу, скільки від вартості виробництва

Ціна на тепло в оселях українців залежить не стільки від ціни газу, скільки від вартості виробництва, чіткого обліку споживання та заходів енергозбереження. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час селекторної наради, присвяченої питанням тарифоутворення на тепло та гарячу воду для населення.

Глава Уряду наголосив, що сьогодні в регіонах «є над чим замислитися».

«Ціна на газ для теплопостачальних організацій – однакова. Але коли ми дивимося на тарифи на тепло, то у нас є різниця серйозна щодо вартості тепла в одних містах та в інших, - сказав Глава Уряду. – Вартість тепла й води залежить від технології виробництва, обліку та заходів енергозбереження».

Прем’єр-міністр навів кілька прикладів, як саме коливається вартість однієї гКал тепла в різних містах. За його інформацією, в Івано-Франківську 1 кГал тепла коштує 1312 грн, у Житомирі – 1389 грн, Маріуполі – 1303 грн, у Вінниці – 1375 грн, Києві – 1317 грн. Разом з тим у Луцьку – вже 1847 грн, у Кропивницькому – 1852 грн, Чернігові – 1737 грн.

«До чого тут ціна газу? Що для Луцька, що для Івано-Франківська ціна газу однакова! – зазначив Володимир Гройсман. – Але при однаковій ціні на газ маємо різницю 30-40% на вартість тепла. Я розумію, що різниця може бути. Але через те, що технології виробництва різні. І тут виникає питання: а що зробили місцеві керівники, адже більшість ТКЕ належить муніципалітетам?».

Прем’єр-міністр навів й інші дані. Так, минулого року на проекти саме з модернізації комунальних мереж та на підготовку до опалювального сезону 2018-2019 років було виділено 12,5 млрд грн. Проте витрачено лише 3 млрд грн.

«Сьогодні у нас 20 тис. км мереж. Скільки відремонтували, знаєте? Лише 240 км мереж. Відчуваєте різницю? Ми з 12,5 млрд тільки 3 направили на ці цілі, – сказав Глава Уряду. – Аварійних мереж в країні – 7 тис. км. І власники їх – місцева влада. Це ваша відповідальність!».

Володимир Гройсман звернув увагу й на те, що відсутність енергозбереження веде до втрат при транспортуванні тепла на рівні близько 15%. Саме тому, звертаючись до місцевих голів, Глава Уряду наголосив, що потрібно системно підійти до вирішення питання.

«Закликаю міських голів – подайте чіткий план модернізації й розвитку ЖКГ на 2019-2020 роки. І хотів би, аби більшість коштів інвестували в котельні, у мережі, – сказав Володимир Гройсман. – Не гоніться за дешевою славою, яка потім дорого обходиться людям».

***

Читайте також:

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»