• Посилання скопійовано

Як трансформується система охорони здоров'я?

З 1 січня 2020 року нові механізми фінансування запрацюють на всіх рівнях медичної допомоги – від первинної до стаціонарної

Як трансформується система охорони здоров'я?

Трансформація охорони здоров’я — це не перехід в один крок від системи Семашка до європейських стандартів медичної допомоги. Це поетапний план складних змін, закріплений в Законі України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». МОЗ розповідає, що зміни, передбачені цим Законом, ми розпочали втілювати трохи більше року тому.

Згідно з цим планом:

– У 2018 році розпочалася трансформація первинної медичної допомоги – закладів, де працюють терапевти, сімейні лікарі та педіатри. У багатьох розвинених країнах світу первинна меддопомога, а саме сімейні лікарі, вирішує більшість звернень пацієнтів.

До прикладу, в Британії з близько 90% усіх звернень пацієнтів допомагають сімейні лікарі. Це ефективно, бо допомагає запобігати багатьом хворобам до того, як вони потребуватимуть складного, дорогого і не завжди успішного лікування.

Більше про те, чому команда МОЗ України почала трансформацію з первинної меддопомоги можна почитати тут.

– У 2019 році триватиме підготовка до трансформації спеціалізованої допомоги: поліклінік та стаціонарів.

– З 1 січня 2020 року нові механізми фінансування запрацюють на всіх рівнях медичної допомоги — від первинної до стаціонарної.

Це не означає, що всі позитивні зміни ми зможемо побачити лише в 2020 році. Вони вже відбуваються та відчутні мільйонам громадян. Відповідно до того етапу, де відбулася трансформація.

За останні 2,5 роки вдалося досягти значних результатів:

  • Кожен українець вперше отримав можливість вільно обирати сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. У державних або приватних медзакладах. 27,4 мільйони людей скористалися цією можливістю і долучилися до змін. 70% задоволені спеціалістом, якого обрали.
  • 99% комунальних закладів первинної допомоги перейшли на фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Тепер вони отримують кошти за послуги, які надають пацієнтам. Не за розмір приміщення, кількість ліжок або ж медперсоналу. Дохід залежить від обсягу роботи. Для багатьох лікарів, медсестер та медбратів первинки це відображається в зарплаті у понад 10, 15 і 20 тисяч гривень.
  • Запрацювала НСЗУ Національна служба здоров'я України – нова інституція, яка є єдиним платником в новій системі охорони здоров'я. Замість складного та непрозорого процесу перерахування коштів з державних до місцевих бюджетів через механізм субвенції, НСЗУ укладає з медзакладами прямі прозорі договори. Всі дані щодо оплат всім медичним закладам публікуються онлайн на сайті НСЗУ: http://nszu.gov.ua/ukladeni-dogovori/statistics. Тобто кожен, в будь-який момент, може подивитися зокрема скільки лікарі медзакладу мають договорів з пацієнтами та скільки коштів платників податків він отримував кожного місяця.
  • Вперше в історії українці мають можливість отримувати медичну допомогу в приватних закладах за бюджетні кошти. Кожен п'ятий заклад первинної допомоги у реформі – приватний.
  • Медичні заклади тепер можуть гнучко визначати заробітну плату для своїх працівників. Принципи нарахування зарплат закріплюються в колективних договорах. В ефективних закладах первинної допомоги, які долучилися до трансформації, зарплати медичних працівників зросли в 2-4 рази.
  • Запрацювала електронна система охорони здоров'я – через неї пацієнти укладають декларації з лікарями, а лікарні підписують договори з Національною службою здоров'я.
    Рівень комп'ютеризації закладів первинної ланки зріс з 3% до 97%. У найвіддаленіших селах лікарі укладають декларації з пацієнтами, користуючись комп’ютерами. І в них добре виходить. 
    Тут можна почитати більше про те, що вже зроблено в eHealth.
  • Все більше медзакладів пропонують записатися до лікаря онлайн, а не чекати невизначений час у черзі.
    З 1 березня 2019 року в тестовому режимі запрацювала електронна медична картка: https://bit.ly/2URWYD6
    З 1 квітня запрацював електронний рецепт на програму «Доступні ліки» й наразі вже виписано понад 850 тис. е-рецептів: https://bit.ly/2UaZro2
    Окрім е-рецептів, в 2019 році планується запуск електронних направлень до спеціалістів та е-лікарняних.
  • Менше корупції = більше ліків. Залучення міжнародних організацій допомогло відбити в корупціонерів мільяйрди гривень, за які ми тепер закуповуємо додаткові ліки для пацієнтів та рятуємо більше життів: https://bit.ly/2DvBaTo
    Всі вакцини, які мають проводитися за Національним календарем щеплень, є в наявності: http://bit.ly/2Vgaos1
  • У національній мережі надання допомоги пацієнтам з гострим інфарктом працює вже 41 кардіоцентр. Завдяки урядовій ініціативі вони продовжують відкриватися по всій країні: http://moz.gov.ua/kardiocentri. Всі пацієнти, які перебувають в найгострішій фазі інфаркту, отримують стентування безоплатно.
  • Працює урядова програма «Доступні ліки», яка поліпшила доступ українців до лікування: https://bit.ly/2IAy2ZH.
  • Трансформація розпочалася і на рівні медичної освіти: http://bit.ly/2VYWHuT, http://moz.gov.ua/edkihttp://bit.ly/2VXEk9u
  • Цього року розпочнуться зміни у екстреній допомозі: http://bit.ly/2IPnNk7http://bit.ly/2UUcheU

Це лише частина змін, які команді МОЗ України вдалося реалізувати в дуже стислі терміни. Все це стало можливим завдяки надзвичайній підтримці з боку громадян та медичної спільноти.

«Не все відбувається ідеально. І зміни прийшли не всюди. Чим більше ми просуваємося вперед, тим сильніше опирається стара система. Але охорона здоров'я змінюється й змінюється швидко. Новий підхід до фінансування («гроші йдуть за пацієнтом») продемонстрував свою ефективність на рівні допомоги, яку надають сімейні лікарі, терапевти і педіатри. Вже з наступного року він почне працювати на всіх рівнях надання медичної допомоги. Найголовніше завдання – підготувати заклади спеціалізованої допомоги до переходу на нові принципи роботи, допомогти їм з реорганізацією та комп'ютеризацією. На цьому ми зосередимо зусилля в найближчі місяці. Реальні зміни – складний процес, в якому час – головний ворог. Напади популістів та корупціонерів, постійні судові позови, політична турбулентність, інформаційні кампанії та потужна опозиція медичних феодалів – забирають багато енергії і зусиль, але не зупинять зміни, час яких настав», – говорить в.о.міністра охорони здоров'я доктор Уляна Супрун.

Джерело: Міністерство охорони здоров'я України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»