• Посилання скопійовано

Як некурцям захистити свої права в офісі?

Чи можна курити в офісах? Чому пасивне куріння небезпечне? Де ще заборонено курити?

Як некурцям захистити свої права в офісі?

Юридичний ресурс «Протокол»

Чи можна курити в офісах?

Курити в офісах сигарети, кальяни та електронні сигарети заборонено, окрім спеціально відведених для цього місць. Так звані офісні «курилки» не мають перевищувати 10% загальної площі робочого приміщення, повинні бути обладнані витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму і марковані спеціальним графічним знаком із інформацією «Місце для куріння. Куріння шкодить вашому здоров’ю!». Такі місця для куріння в офісних приміщеннях мають бути визначені наказом організації. Це вимога ч. 2 ст. 13 Закону України №2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

Лоджії або балкони не є приміщенням офісів, а отже, заборона на куріння там не діє. Наразі єдиним варіантом вирішення цього питання є внутрішній наказ організації про заборону куріння в таких місцях. Більш того, треба зауважити, що в Парламенті зареєстрований законопроект №4030а, яким передбачена повна заборона спеціальних місць для куріння у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності, тобто у офісах також. Адже дим із «курилок» часто проникає в робочий простір і наражає на небезпеку пасивного куріння працівників.

Додатково вищезгаданим законопроектом надається право органам місцевого самоврядування в межах своєї адміністративної території додатково визначати вільні від куріння місця, отже, у випадку прийняття законопроекту органи місцевого самоврядування зможуть заборонити куріння на лоджіях та балконах будь-яких приміщень.

 

Чому пасивне куріння небезпечне?

85% цього диму не має ніякого запаху. Але звісно ж містить увесь набір небезпечних сполук, які провокують десяток хвороб. Вторинний тютюновий дим серед дорослих людей викликає серйозні серцево-судинні та респіраторні захворювання, включаючи ішемічну хворобу серця і рак легенів. Серед дітей грудного віку він провокує раптову смерть. У вагітних жінок він призводить до народження дітей з низькою масою тіла.

Загалом вторинний тютюновий дим викликає понад 890 000 передчасних смертей у світі на рік. Тобто курити у приміщенні, а потім просто провітрювати до зникнення тютюнового запаху – це не допомагає повністю позбутися від токсинів і канцерогенів, які містяться у тютюновому димі. Частинки без запаху осідають на меблях, стінах, підлозі, одязі, волоссі й повільно труять усіх, не лише курців.

 

Де ще заборонено курити?

Забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів:

  • у ліфтах і таксофонах;
  • у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;
  • у приміщеннях та на території навчальних закладів;
  • на дитячих майданчиках;
  • у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;
  • у під’їздах житлових будинків;
  • у підземних переходах;
  • у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;
  • у приміщеннях закладів ресторанного господарства;
  • у приміщеннях об’єктів культурного призначення;
  • у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;
  • на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

Додатково, забороняється, крім спеціально відведених для цього місць (10% від площі приміщення), куріння тютюнових виробів:

  • у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;
  • у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;
  • у приміщеннях гуртожитків;
  • в аеропортах та на вокзалах.

 

Які штрафи за куріння в недозволених місцях?

Щодо штрафів, для суб’єктів господарювання (власників або орендарів таких приміщень) штрафи не передбачені, а для курців за порушення законодавства штраф передбачений ст. 175-1 КУпАП: від трьох (51 грн) до десяти (170 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого ч. 1 цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, – тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Статтею 255 КУпАП визначено, що у справах про адміністративні правопорушення протоколи мають право складати уповноважені на те особи органів внутрішніх справ. Отже, якщо особа (співробітник) курить у приміщенні офісу не у спеціально відведених для цього місцях, можна написати заяву до поліції про адміністративне порушення.

Петро Король,
юрист проекту «Київ без тютюнового диму» Центру демократії та верховенства права

Джерело: Протокол

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»