• Посилання скопійовано

АМКУ проти необґрунтованого підвищення цін на фармпродукцію

АМКУ налогосив, що слід утриматися від будь-яких дій, які призведуть до зростання цін товару, що імпортується, та товару вітчизняного виробництва

АМКУ проти необґрунтованого підвищення цін на фармпродукцію

31 березня 2020 року Антимонопольний комітет надав учасникам фармацевтичних ринків обов’язкові для розгляду рекомендації про здійснення заходів, спрямованих на запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, а саме: 

  • Утриматися від будь-яких дій, які призведуть до зростання цін товару, що імпортується, та товару вітчизняного виробництва;
  • (в частині впливу на ціну імпортної складової у виробництві), у темпах, що випереджає зростання курсу іноземної валюти.

Багаторічний досвід досліджень і розслідувань Комітету у сфері фармацевтики засвідчує, що зміна курсу валют є одним з основних чинників, які впливають на ціну лікарського засобу на полицях аптек.

Разом із цим, в АМКУ знають і про випадки недобросовісної поведінки учасників фармацевтичних ринків, на які Комітет реагував в рамках чинного законодавства. 

В умовах пандемії коронавірусу COVID-19, на жаль, зростають ризики вчинення як окремими учасниками фармацевтичних ринків, так і групами учасників дій, які можуть призвести до економічно необґрунтованого підвищення цін на лікарські засоби, або штучного створення дефіциту товарів.

Тому АМКУ закликає учасників ринку мінімізувати ризики негативного впливу зміни курсу валют на ціну лікарських засобів для кінцевого споживача.

Рекомендації надаються: 

  • вітчизняним виробникам та імпортерам (26 суб’єктів господарювання)
  • вітчизняним дистриб’юторам (7 суб’єктів господарювання)
  • аптечним мережам (20 суб’єктів господарювання)

Комітет сподівається на усвідомлення учасниками фармацевтичних ринків серйозності моменту та розраховує на  плідну співпрацю.

Повний текст рекомендацій Комітету буде розміщено на сайті Комітету у встановленому порядку.

Джерело: Прес-служба Антимонопольного комітету

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»