• Посилання скопійовано

Безоплатних «Доступних ліків» стало більше

Оновлено Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації

Безоплатних «Доступних ліків» стало більше

За інформацією НСЗУ, 12 серпня опубліковано оновлений Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації. Він містить 264 позиції лікарських засобів, 85 з яких – повністю безоплатні для пацієнтів. Це – на 8 лікарських засобів більше, ніж було раніше.

На сьогодні в оновленому переліку «Доступних ліків» – 264 лікарські засоби:

  • 200 препаратів передбачено для лікування серцево-судинних захворювань; 
  • 48 – діабету ІІ типу; 
  • 15 – бронхіальної астми; 
  • 1 – для лікування ревматичних хвороб. 

В програму входять ліки як українських виробників – зараз їх 60%, так і іноземних – їх 40%. Зокрема, це виробники з таких країн як Угорщина, Німеччина, Румунія, Польща, Швейцарія, Франція, Ізраїль, Індія. 

У переліку – 85 лікарських засобів, які є повністю безоплатними для пацієнтів: 

  • 62 лікарські засоби – для лікування серцево-судинних захворювань; 
  • 17 – для лікування діабету ІІ типу;
  • 6 – для лікування бронхіальної астми.

Найдорожчий безоплатний лікарський засіб – Будесонід. Це – суспензія, яку використовують хворі на бронхіальну астму, вона коштує 584 грн. Тобто, лікарський засіб  вартістю в майже 600 грн, для людини, яка має бронхіальну астму, є безоплатним. За нього заплатить держава.

61% користувачів програми – це люди старше 65 років, які потребують фінансового захисту. Завдяки безоплатним лікам вони можуть зменшити особисті витрати на лікування. Зокрема, люди віком 65+, які отримують мінімальної пенсію, щомісяця заощаджують в середньому 12% свого доходу. 

На сьогодні понад 2,3 млн пацієнтів в Україні отримали ліки за програмою реімбурсації. 453 тисячі з них проживають в сільській місцевості. Кожного дня близько 1 800 людей вперше отримують «Доступні ліки». А за останні 7 днів «Доступні ліки» вперше отримали майже 11 тис. людей. 

Програма реімбурсації «Доступні ліки» дозволяє пацієнтам, які живуть з такими захворюваннями як діабет ІІ типу, серцево-судинні хвороби, бронхіальна астма, отримувати ліки безоплатно або з невеликою доплатою. Рецепт на ці лікарські засоби – електронний і виписує лікар первинки, з яким у пацієнта укладена декларація.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»