• Посилання скопійовано

МОЗ підтримує збільшення штрафів за порушення карантину

На думку Ляшка, в Україні розмір штрафу за порушення карантину не такий, як у європейському регіоні. МОЗ пропонує збільшити розмір штрафу зі 170 грн до 17 тисяч гривень

МОЗ підтримує збільшення штрафів за порушення карантину

Міністерство охорони здоров'я виступає за збільшення розміру штрафу за порушення вимог карантину. Відповідний законопроект знаходиться у парламенті, але депутати його досі не розглянули.

Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Розповідає РБК-Україна.

За словами Ляшка, потрібно, щоб порушення протиепідемічних норм каралося відразу, адже це впливає на захворюваність коронавірусом в країні.

"Ми, може, не можемо помічати, але поліція, Держспоживслужба, органи місцевого самоврядування проводять певну роботу. Чи достатня вона, чи не достатня - це вже знову ж таки оцінка", - зазначив він.

Як зауважив Ляшко, в Україні розмір штрафу за порушення карантину не такий, як у європейському регіоні. Він додав, що міністерство пропонує збільшити розмір штрафу зі 170 до 17 тисяч гривень.

"У нас 170 гривень. Хочемо підняти. Наприклад, сьогодні президент Франції, виступаючи, сказав, що у них це 170 євро, якщо це буде повторне порушення, то буде 1700 євро. Законопроєкт у Раді. Вона не встигла чи не захотіла проголосувати до своєї відпустки", - пояснив санітарний лікар.

Нагадаємо, голова парламентського комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький розповів про наміри депутатів збільшити розмір штрафу за порушення карантину бізнесом до 51 тисячі гривень.

***

Від редакції: Зауважимо, що наразі за ст. 44-3 КУпАП за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами встановлено штраф для громадян від 17 тис грн. до 34 тис. грн. за порушення умов карантину (для посадових осіб він становить від 34 тис. грн. до 170 тис. грн).

Тобто, за діючим законодавством такий штраф аж ніяк не становить 170 грн (хоча на практиці саме такий штраф подекуди застосовується).

Зате нещодавно ухваленим законопроектом від Уряду передбачено введення окремого штрафу за відсутність масок в громадських місцях. У разі прийняття законопроекту №3891, перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, дійсно буде передбачати накладення штрафу від 10 до 15 нмдг (від 170 до 255 грн).

Проте цей законопроект й досі перебуває на розгляді у Комітеті при ВРУ. Тож, застосовувати штраф у розмірі 170 грн у Нацполіції наразі немає підстав. 

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»