• Посилання скопійовано

Увага! Уряд затвердив порядки надання карантинної допомоги

Кабмін затвердив Порядок надання одноразової компенсації суб’єктам господарювання та Порядок формування та ведення Реєстру набувачів одноразової компенсації суб’єктам господарювання для обліку відповідних показників

Увага! Уряд затвердив порядки надання карантинної допомоги

10 грудня Мінфін повідомив, що Кабмін на засіданні 9 грудня затвердив Порядок надання одноразової компенсації суб’єктам господарювання. Він визначає умови та механізми надання одноразової компенсації для відшкодування витрат, понесених під час сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Завдяки затвердженому порядку держава зможе надати компенсації тим підприємствам, які будуть змушені призупинити свою діяльність через карантинні заходи, що можуть бути вжиті для стабілізації епідемічної ситуації в країні.

Для цього Кабмін затвердив Порядок формування та ведення Реєстру набувачів одноразової компенсації суб’єктам господарювання для обліку відповідних показників.

Зокрема, ці порядки визначають:

- вимоги до суб’єктів;

- процедуру подання та розгляду заяв до ДПС;

- встановлення форми подання заяви;

- обрахунок ДПС сум компенсації;

- положення щодо ненадання компенсації – наявність заборгованості зі сплати ЄСВ.

Адже Уряд та держава в цілому буде робити все можливе, щоб бізнес в Україні успішно розвивався, формувалось сприятливе бізнес-середовище, створювались нові робочі місця, оновлювались виробничі процеси, залучались інвестиції, зростала економіка і створювались можливості для розвитку України.

Як тільки з'явиться текст порядку, ми обов'язково про це повідомимо та проаналізуємо його.

Також немає офіційного передіку "вірних" КВЕДів.

Свого часу міністр Михайло Федоров на своїй сторінці у facebook вже повідомив, що допомогу отримають працівники або ФОП, якщо її роботодавець має одну з 6-ти категорій КВЕД:

47 – Роздрібна торгівля (крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами);

55 – Тимчасове розміщування;

56 – Діяльність із забезпечення стравами та напоями;

59.14 – Демонстрація кінофільмів;

90 – Діяльність у сфері творчості, мистецтва та розваг;

93 – Діяльність у сфері спорту, організування відпочинку та розваг.

Окремо зауважимо, що детально про те, хто з ФОП, роботодавців та працівників має право на допомогу, ми наводили у своїй аналітиці на підставі тексту закону ось тут.

 

Як буде виплачуватися допомога та як подати заяву

За позицією Мінсоцполітики, виплата карантинної допомоги буде здійснена 24 грудня Ощадбанком. 

Для цього застраховані особи мають подати заяву до ПФУ через «Дію». 

За планами послуга в Дії має запрацювати з 14 грудня. Про це ми писали тут.

***

UPD_11.12.2020

В коментарі під окремим постом у профілі ФБ «Дії» було вказано, що  послуга з'явиться на порталі та у застосунку Дії орієнтовно 14 грудня та буде працювати до 21 грудня включно.  Але офіційної інформації поки не наведено. Про це ми писали тут

 

Upd_12.12.2020

На сайті КМУ оприлюднено порядки щодо отримання карантинної допомоги та компенсації зі сплати ЄСВ для юросіб.

Зокрема:

  • Порядок звернення та надання у 2020 році одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам затверджено постановою КМУ від 09.12.2020 р. №1233. Йогоо можна завантажити тут. Заяву можна завантажити тут.
  • Порядок надання одноразової матеріальної допомоги юрособам, розрахунку її розміру, стягнення, повернення невикористаної її суми затверджено постановою КМУ від 09.12.2020 р. №1231 завантажити тут. Заяву та відомості по працівникам можна завантажити тут.
  • Порядок використання коштів, виділених для надання одноразової компенсації юрособам з метою відшкодування витрат на сплату ЄСВ на період обмежувальних карантинних заходів затверджено постановою КМУ від 09.12.2020 р. №1230. Переглянути його можна тут.

Перелік видів діяльності поки не оприлюднено. Чекаємо. 

Аналіз порядків наведемо в окремому аналітичному матеріалі.

***

Читайте також: Як подати заяву на карантинну допомогу та коли чекати її виплату: роз'яснює Мінсоцполітики

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»