• Посилання скопійовано

ОМС не мають підстав для затвердження порядку компенсації за пільговий проїзд

Місцеві органи влади не мають правових підстав для розробки та затвердження будь-яких власних положень щодо компенсації за пільговий проїзд

ОМС не мають підстав для затвердження порядку компенсації за пільговий проїзд

Державна регуляторна служба повідомляє, що місцеві органи влади не мають правових підстав для розробки та затвердження будь-яких власних положень, порядків, методичних рекомендацій щодо врегулювання питань проведення розрахунків компенсаційних виплат автомобільним перевізникам за пільговий проїзд окремих категорій громадян, які перевозяться автомобільним транспортом.

Порядок відшкодування автомобільним перевізникам за пільговий проїзд визначається на договірних засадах між замовником та перевізником відповідно до актів Кабінету Міністрів України. Таким чином, органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади не можуть своїми рішеннями затверджувати компенсації за пільговий проїзд.

З цією позицією ДРС звернулась до Степанівської ОТГ Сумської області у зв’язку із затвердженням в грудні 2020 року на сесії місцевої ради порядку виплати компенсації за пільговий проїзд.

Органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади згідно із Законом України «Про автомобільний транспорт» зобов’язані надавати перевізникам, які здійснюють пільгові перевезення пасажирів та перевезення за регульованими тарифами, компенсацію відповідно до закону.

Відносини між органами влади та автомобільними перевізниками, що здійснюють перевезення пасажирів на маршрутах, які не виходять за межі території області, визначаються договором про організацію перевезень пасажирів, у якому і встановлюються види та обсяги перевезень, а також механізм виплати компенсації.

Отже, повноваження органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади чітко визначені чинним законодавством, тому прийняття зайвих регуляторних актів є недоцільним та суперечить принципам державної регуляторної політики.

Нагадаємо, що місцеві органи влади не мають підстав вимагати від суб’єктів господарювання погоджувати режим роботи закладів сфери обслуговування. Про це ДРС повідомила підприємців у відповідь на їх звернення.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»