• Посилання скопійовано

Весняні 8000 грн карантинної допомоги для бізнесу: прийнято закон!

30 березня ВРУ ухвалила в цілому президентський закон про допомоги бізнесу під час локдауну (законопроєкт №5300). А вже 2 квітня закон направлено на підпис Президенту.

Весняні 8000 грн карантинної допомоги для бізнесу: прийнято закон!

30 березня, ВРУ ухвалила в цілому президентський проєкт Закону №5300 "Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2". Його підтримали 312 нардепів.

Ним пропонується забезпечити за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів виплати допомоги застрахованим особам, які втрачають частину заробітної плати чи доходу у разі запровадження додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів.

Поки що остаточний текст Закону не оприлюднений. Нижче наведемо норми, закладені законопроєктом.

Очікується, що цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Умови та розмір виплати допомоги

Допомога застрахованим особам, передбачена цим Законом, буде надаватися у 2021 році одноразово.

Застрахована особа має право на отримання допомоги на підставі самостійного звернення такої фізичної особи.

Допомога застрахованим особам виплачується:

  • за рахунок коштів Державного бюджету України – у розмірі 8000 гривень;
  • за рахунок коштів місцевого бюджету – у розмірі, визначеному рішенням органу місцевого самоврядування. 

Застрахована особа, яка має право на отримання допомоги, має бути:

- найманим працівником суб'єкта господарювання, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з ЄДР станом на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення на отримання допомоги, та відповідає видам, визначеним у Переліку видів економічної діяльності (його має затвердити КМУ),

- або ФОП, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з ЄДР станом на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення на отримання допомоги, та відповідає видам, визначеним у Переліку видів економічної діяльності.

 

Кому допомога не надаватиметься?

1) Найманим працівникам:

- які на дату звернення працюють у суб'єкта господарювання, що не нарахував ЄСВ за усі місяці відповідного кварталу, а саме:

  • четвертого кварталу 2020 року, якщо додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов'язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), запроваджені у лютому – квітні 2021 року;
  • першого кварталу 2021 року, якщо додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов'язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), запроваджені у травні – липні 2021 року;
  • другого кварталу 2021 року, якщо додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов'язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), запроваджені у серпні – жовтні 2021 року;
  • третього кварталу 2021 року, якщо додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов'язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), запроваджені у листопаді – грудні 2021 року;

- які працюють у суб'єкта господарювання, основний вид економічної діяльності якого на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення, не відносився до Переліку видів економічної діяльності;

- які працюють у суб'єкта господарювання за сумісництвом;

- середня заробітна плата яких перевищує тридцять тисяч гривень на місяць. При цьому для обчислення середньої заробітної плати враховуються усі три місяці останнього звітного кварталу, який передує поданню звернення.

2) ФОП, які є застрахованими особами:

  • державна реєстрація яких на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення, становить менше трьох місяців;
  • які за останній звітний рік сплатили єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за себе менше ніж за шість місяців;
  • основний вид економічної діяльності яких на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення, не відносився до Переліку видів економічної діяльності;
  • які є найманими працівниками та фізичними особами – підприємцями одночасно;
  • підприємницька діяльність яких на останній день місяця, який передує місяцю, в якому у відповідному регіоні запроваджуються додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов'язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, припинена.

 

Порядок виплати допомоги

Виплата допомоги застрахованим особам здійснюватиметься на підставі заяви застрахованої особи, поданої в електронній формі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Передбачається, що оформити заяву можна буде як й під час зимового локдауну через мобільний застосунок "Дія".

Застрахована особа має право звернутися зі заявою про виплату допомоги протягом 30 днів із дня запровадження на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів, пов'язаних із поширенням COVID-19.

У заяві зазначаються:

  • прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) особи, її дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);
  • адреса реєстрації місця проживання заявника;
  • номер банківського рахунка заявника для виплати допомоги – за стандартом IBAN;
  • підтвердження відповідності застрахованої особи вимогам цього Закону;
  • надання згоди заявником на обробку персональних даних відповідно до закону.

Порядок подання та форма заяви про надання допомоги визначається Кабінетом Міністрів України.

Перерахування коштів для виплати допомоги з Державного бюджету України здійснюється ПФУ за списками на виплату, наданими Мінцифри в межах сум, які надійшли від головного розпорядника відповідної бюджетної програми, не пізніше наступного операційного дня після їх надходження.

ПФУ подає списки на виплату допомоги застрахованим особам з Державного бюджету України уповноваженому КМУ банку для проведення платежів, який перераховує кошти застрахованим особам не пізніше наступного операційного дня після їх надходження.

Виплата такої допомоги застрахованій особі здійснюється уповноваженим банком на банківський рахунок (у форматі IBAN), зазначений у заяві застрахованої особи.

Порядок формування та перевірки відомостей, а також порядок перерахування допомоги за рахунок Держбюджету та строки її надання, повернення та стягнення у разі подання застрахованою особою недостовірних даних встановлюються КМУ.

Порядок виплати допомоги застрахованим особам відповідно до цього Закону за рахунок коштів місцевих бюджетів визначається органами місцевого самоврядування відповідно до закону.

 

 Відповідальність застрахованих осіб

 Застраховані особи несуть відповідальність за достовірність інформації, наданої для отримання допомоги, передбаченої цим Законом.

У разі виявлення недостовірних відомостей, наданих застрахованою особою, на підставі яких було виплачено допомогу, що впливають на право застрахованої особи на її одержання, сума допомоги підлягає поверненню застрахованою особою до Держбюджету та відповідного місцевого бюджету у визначеному КМУ порядку.

Не повернуті добровільно суми, передбачені абзацом другим цієї частини, підлягають стягненню на підставі рішення про відшкодування допомоги, яке видається територіальним органом ПФУ, та є виконавчим документом.

 

Інформація від Мінекономіки

Заяви можна буде подавати після набрання Законом чинності та ухвалення Урядом необхідних нормативно-правових актів на його виконання. Для розробки відповідних проєктів постанов Кабмін має 10 днів, документи вже готуються.

***

 

Читайте також: Карантинна допомога ФОПам та працівникам: коли можна подавати заяви а також дивіться відео наших колег:

 

UPD_06/04/2021

Мінсоцполітики розробило проєкт постанови КМУ про порядок виплати ФОП та найманим працівникам по 8000 грн допомоги під час локдауну. Про це ми писали тут.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»