• Посилання скопійовано

У березні 2022 року планується запуск системи Е-рецепт

У березні наступного року в Україні планується запуск системи Е-рецепт для всіх рецептурних препаратів

У березні 2022 року планується запуск системи Е-рецепт

У березні наступного року в Україні планується запуск системи Е-рецепт для всіх рецептурних препаратів.

Президент Володимир Зеленський задекларував курс на діджиталізацію країни. Масштабне застосування цифрових технологій здатне відчутно підвищити якість та ефективність роботи всієї медичної системи.

Система Е-рецепт працює наступним чином. Лікар реєструє в електронній системі інформацію про призначені препарати. Пацієнту на мобільний телефон надходить СМС зі спеціальним кодом. Код пред’являється в аптеці – фармацевт звіряється з системою і продає призначені препарати. В електронній системі зберігається інформація про те, хто виписав медпрепарат, хто його продав, хто отримав.

Е-рецепт – це яскравий приклад застосування діджітал-технологій у медицині. Втім, замість запуску сервісу вже декілька років чую від чиновників про чергове перенесення термінів.

З приходом нового міністра роботи в цьому напрямку активізувались. Три тижні тому на засіданні Комітету ініціював розгляд питання щодо запровадження Е-рецепту. Домовились з керівництвом МОЗ, НСЗУ та ДЕЦ щодо чіткого графіку реалізації проєкту.

В загальних рисах план такий. У вересні цього року запланований тендер на розробку програмного забезпечення для впровадження Е-рецепту в електронній системі охорони здоров’я. На початку 2022 року міністерство проведе навчання лікарів та фармацевтів з користування системою. Е-рецепт для препаратів інсуліну запрацює з жовтня, для всіх рецептурних препаратів – у березні 2021 року.

Комітет буде контролювати виконання плану. Запровадження Е-рецепту є дуже важливим з декількох причин:

Зупиняється безконтрольний продаж антибіотиків

За час пандемії значно зросли продажі антибіотиків – люди звикли за перших симптомів ГРВІ «призначати» собі антибіотики. Це призводить до поширення антибіотикорезистентності: стійкості організму до сильнодіючих речовин. З появою Е-рецепту антибіотики будуть продаватись лише за електронним рецептом.

З’являється реальний контроль за призначенням ліків

Вже в 2021 році має запрацювати електронна медична картка пацієнта. Там буде зібрана вся інформація про пацієнта, план лікування, призначені ліки. З появою Е-рецепту лікар буде вимушений призначати препарати не на власний розсуд, а згідно плану лікування – відповідно до затверджених протоколів. Відповідно, з’явиться можливість контролювати правильність дій медичного працівника.

Розумію, що запровадження Е-рецепту вимагає дійсно великої комплексної роботи. Однак запуск цього сервісу потрібно максимально пришвидшити.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»