• Посилання скопійовано

Незабаром Україна може опинитися у «жовтій» зоні

Україна перетнула граничні показники та опинилися на порозі виходу зі «зеленого» рівня епідемічної небезпеки. Україну чекає перехід до "жовтої" зони карантину

Незабаром Україна може опинитися у «жовтій» зоні

Київська школа економіки розповідає, що коефіцієнт виявлення випадків інфікування перетнув граничнично допустимі для «зеленої» зони 4%. Добові госпіталізації відновили зростання та пришвидшилися на 15% за тиждень. «Регіоном-антилідером» за рівнем захворюваності залишається Чернівецька область.

Цього тижня Європа продовжила утримувати максимальні значення нової хвилі. На найвищому рівні поточної хвилі поступово стабілізується Північна Америка. В Україні ж захворюваність прискорює зростання. Кількість випадків захворюваності на COVID-19 за тиждень знову зросла на чверть. І наразі вже два дні поспіль не виконувалась умова «зеленого» рівня епідемічної небезпеки – коефіцієнт виявлення випадків інфікування перевищив граничні 4%. У разі невиконання такої умови протягом ще одного дня, національна комісія з питань ТЕБ та НС може прийняти рішення про вихід України із «зеленої» зони». Це означає, що регіони будуть розподілені за рівнем епідемічної небезпеки, відповідно до яких будуть посилені обмеження.

 

Добові госпіталізації відновили зростання – пришвидшення склало +15% за тиждень

На противагу ситуації минулого тижня, коли в країні фіксувався невеликий спад як наслідок впливу вихідних святкових днів, цього тижня добові госпіталізації очікувано відновили зростання – відсоток зростання на поточному тижні склав +15%. В той же час, саме пришвидшення сповільнюється (із 17-19% на рівні країни минулими тижнями до 15%). Як зазначає керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки Юрій Ганиченко, якщо уповільнення зростання продовжиться, країна перейде до рівня плато, значно нижчого за рівень початку 2021 року.

Поточна ситуація все ще залишається контрольованою, однак навантаження на медичну систему продовжує зростати – кожне п’яте «ковідне» реанімаційне ліжко зайняте пацієнтами, на 14% зайняті ліжка «з киснем».

Добова смертність в Україні також перейшла до зростання і середньому становить 38 померлих на добу (зростання відбулося майже на половину у порівнянні з минулим тижнем).

Чернівецька область продовжує бути «регіоном-антилідером» з найбільш критичною ситуацією із захворюваністю на COVID-19. Коефіцієнт виявлення випадків там фактично досягнув рівня у 9% – в середньому у регіоні фіксують 130 випадків захворювання на 100 тисяч населення при рекомендованих ВООЗ 75 випадках. Рівень госпіталізацій в регіоні сягнув 29,1%.

Кожен із решти 24 регіонів перебуває у зоні підвищеного ризику спалаху. І вже в 11 українських областях (Київська, Донецька, Житомирська, Івано-Франківська, Сумська, Тернопільська, Луганська, Харківська, Хмельницька, Чернівецька і Чернігівська області) коефіцієнт виявлення випадків переважає рекомендовані ВООЗ 5%, які означають, що захворюваність перебуває під контролем. Минулого тижня таких регіонів було шість.

«Ситуація із захворюваністю в Україні все ще залишається контрольованою, проте захворюваність набирає оберти. Ще нещодавно ми говорили про спад тижневої госпіталізації до рівня у +5%, зараз ми спостерігаємо поновлення збільшення темпів госпіталізації до +15% на тиждень. За таких темпів очікування КШЕ про запровадження посилених карантинних обмежень у першій половині вересня 2021 мають підвищену імовірність», – наголошує Юрій Ганиченко.

 

Україна поновила «досвяткові» темпи вакцинації

За розрахунками Центру економіки охорони здоров’я KSE, для вакцинації 70% дорослого населення до кінця 2021 року, щоденно в країні потрібно робити щонайменше 280 тисяч щеплень. Темпи вакцинації в Україні все ще залишаються більш ніж удвічі нижчими за необхідний рівень для виконання нацплану з вакцинації. Водночас, цього тижня вдалося встановити новий рекорд середньодобової кількості щеплень у 134 тисяч доз, а зростання темпів вакцинації за тиждень становило +57%.

За поточних темпів вже наявної в Україні вакцини вистачить принаймні до середини листопада 2021 року. Наразі використано вже близько 47% з наявних в країні вакцин. Найменшу частку серед використаних охоплює вакцина виробництва компанії Moderna, що пов’язано з її пізнішою появою в Україні. Фактично однаковим залишається розподіл в країні за кількістю використаних вакцин AstraZeneca, Sinovac та Pfizer.

 

Захворюваність в Україні віддаляється від «чорного» сценарію KSE

Як і минулого тижня, в країні продовжує реалізовуватися «жовтий» і «зелений» сценарії KSE. Водночас, Україна продовжує віддалятись від найбільш песимістичного «чорного» сценарію розгортання захворювання.

Поруч з тим, Київська школа економіки сформували перелік рекомендацій в умовах погіршення ситуації із захворюваністю в Україні:

  • Населенню. Для зменшення ризиків симптоматичного зараження та тяжкого перебігу захворюваності, вакцинуватися від COVID-19 вже зараз, не чекаючи активного спалаху.
  • Державі. Для утримання контролю над поширенням захворюваності в Україні, тримати коефіцієнт виявлення випадків у кожному з регіонів на рівні до 3%. Для цього збільшити рівень тестувань на 50%.
  • Бізнесу. Готуватися до посилення карантинних обмежень вже зараз. Кожен із регіонів України – у зоні підвищеного ризику встановлення жовтого та помаранчевого рівнів епідемічної небезпеки.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 31.08.2021.

 

Коментар головного санлікарю

Головний санітарний лікар Ігор Кузін повідомив, що епідемічна ситуація в Україні погіршується. За його словами, локдаун в Україні можуть запровадити в листопаді.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на в ефрі Сніданок з 1+1.

«Найближчим часом Україна вийде із "зеленої" зони. Ми будемо вимушені запровадити "жовту", де, наприклад, будуть більш жорсткі обмеження щодо відвідування масових заходів або спортзалів», – сказав Кузін.

Кузін відзначив, що ще немає конкретної цифри, за якої в Україні запровадять посилений карантин. На його думку, уникнути локдауну не вдасться.

«На моє переконання, що ні. Але якщо ми говоритимемо про "червоний" рівень небезпеки, то він буде не раніше листопада», – повідомив головний санітарний лікар.

 

Від редакції: «Жовта» зона карантину

За Постановою №1236 «жовтий» рівень епідемічної небезпеки буде встановлюватися у разі наявності протягом трьох днів поспіль однієї з таких ознак на всій території України:

  • кількість виявлених нових випадків інфікування COVID-19 на  100 тис. населення за останні 14 днів становить більш як 75 осіб; 
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) – більш як 4 відсотки;
  • кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення становить менш як 300 тестувань;
  • наявність підстав для встановлення «червоного» рівня епідемічної небезпеки на території хоча б одного регіону.

«Жовтий» рівень епідемічної небезпеки встановлюється одночасно на території всіх регіонів рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за ініціативою Міністра охорони здоров’я, яке розміщується на офіційному інформаційному порталі Кабінету Міністрів України. Рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо запровадження «жовтого» рівня епідемічної небезпеки набирає чинності не раніше ніж через два дні з дати його оприлюднення.

У разі відсутності протягом семи днів підряд ознак для встановлення «жовтого» рівня епідемічної небезпеки, визначених цим пунктом, рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на всій території України встановлюється «зелений» рівень епідемічної небезпеки.

У разі встановлення «жовтого» рівня епідемічної небезпеки додатково до обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених п. 2-2 Постанови №1236 для зеленої зони, забороняється:

  • проведення масових заходів за участю більш як 1 особи на 4 кв. м. площі будівлі або території,
  • заповненість кінозалів та залів інших закладів культури понад 50% місць,
  • заповненість спортзалів і фітнес-центрів не більше ніж 1 особа на 10 кв. метрів;
  • розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані меншій, ніж 1,5 метри за сусідніми столиками та більш як чотири особи за одним столом (без урахування дітей віком до 18 років), за умови, що відвідувачі заходять до закладу і пересуваються по ньому з вдягненими засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовленими самостійно (крім часу сидіння за столом для приймання їжі та/або напоїв);
  • відвідування закладів освіти здобувачами освіти у разі, коли на самоізоляції через контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19 перебуває більш як 50 відсотків здобувачів освіти та персоналу закладу освіти;
  • відвідування закладів освіти здобувачами освіти та проведення в закладах освіти масових заходів (вистав, свят, концертів) за участю здобувачів освіти у разі відсутності у більш як 20 відсотків персоналу закладу освіти документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації (новація з 5 серпня 2021 р. Про це читайте тут) та ін.

***

Читайте також: З 13 вересня Україна перейде у «жовту» зону, – МОЗ

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Київська школа економіки

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»