• Посилання скопійовано

Уряд зробив жорсткішою перевірку виплат на дітей

Постанова регулює особливості та умови проведення планових та позапланових перевірок при наданні допомоги на дітей

Уряд зробив жорсткішою перевірку виплат на дітей

«Судово-юридична газета» розповідає, що при наданні соціальної підтримки дітям уповноважені органи зможуть здійснювати як планову, так і позапланову перевірку. Про це йдеться у постанові «Деякі питання здійснення державного контролю/моніторингу за дотриманням вимог законодавства під час надання соціальної підтримки, соціальних послуг та за дотриманням прав дітей», яка була затверджена Кабінетом Міністрів України.

У Постанові зазначено, що державний контроль здійснюється з метою забезпечення дотримання структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, держадміністрацій, виконавчими органами сільських, селищних, міських рад контролю за станом  виховної  роботи  з  дітьми.

Моніторинг передбачає такі етапи:

  • організація проведення планової/позапланової перевірки;
  • проведення планової/позапланової перевірки;
  • оформлення результатів проведення перевірки;
  • інформування об'єктів державного контролю, фізичних осіб, а також членів їх сімей, які отримують соціальну підтримку та соціальні послуги.

Плановою вважається перевірка, передбачена щорічним планом. Щорічний план формується територіальними органами Нацсоцслужби за результатами проведеного аналізу таких показників (у тому числі за результатами верифікації державних виплат) на об'єктах державного контролю/моніторингу, визначається відсоток виявлених порушень (співвідношення кількості виявлених порушень до кількості отримувачів соціальної підтримки), обсяг надміру виплачених коштів, що підлягають поверненню, та обсяг надміру виплачених коштів, що повернули.

Під час складання територіальними органами Нацсоцслужби щорічного плану також враховується кількість дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, дітей, які залишилися без піклування батьків, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей інших категорій, звернень та повідомлень щодо порушень прав таких дітей.

Планова перевірка того самого об'єкта проводиться не частіше ніж один раз на рік.

Щорічний план затверджується Нацсоцслужбою не пізніше ніж 1 грудня поточного року та розміщується на її офіційному вебсайті протягом п'яти робочих днів після затвердження.

У постанові прописано, що внесення змін до щорічного плану не допускається, крім випадків зміни найменування об'єкта державного контролю/моніторингу та виправлення технічних помилок.

При цьому планова перевірка не проводиться з питань, щодо яких проводилася позапланова перевірка, та за період, охоплений позаплановою перевіркою.

Позапланові перевірки проводяться за рішенням суб'єкта державного контролю з таких підстав:

  • письмове звернення органів державної влади про порушення об'єктом державного контролю/моніторингу вимог законодавства під час надання соціальної підтримки, соціальних послуг та стосовно дотримання прав дітей;
  • перевірка виконання об'єктом державного контролю за результатами проведення планової/позапланової перевірки тощо.

Позапланова перевірка проводиться лише з тих питань, щодо яких є підстава для її проведення. До такої перевірки за згодою можуть залучатися представники органів державно влади та місцевого самоврядування.

Далі суб'єкт державного контролю/моніторингу видає наказ про проведення перевірки, в якому мають бути зазначені питання, які є предметом такої перевірки, підстава для її проведення, дата її початку та закінчення тощо.

Строк  проведення  планової   перевірки   не  може  перевищувати 10 робочих днів, позапланової – п'ять робочих днів.

Серед цікавих норм варто виділити, що уповноважена особа має право:

безперешкодно входити до приміщень об'єкта державного контролю/моніторингу за пред'явленням службового посвідчення та копії наказу про проведення перевірки.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Судово-юридична газета

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»