• Посилання скопійовано

Чи є сертифікат вакцинації COVID-19 лікарською таємницею?

Сертифікат не несе лікарської таємниці, а є документом, що підтверджує певний факт – а саме, факт вакцинації

Чи є сертифікат вакцинації COVID-19 лікарською таємницею?

Майже вся Україна наразі знаходиться у «червоній зоні» і діють загальні обмеження передбачені ії введенням , проте при наявності COVID 19 – сертифікату особи мають певні послаблення карантинних обмежень. Для відвідувань кінотеатрів, торгівельно-розважальних центрів, ресторанів необхідно показати сертифікат про вакцинацію. Розповідає Безоплатна правова допомога.

У мережі одразу розпочались баталії з приводу того, що інформація про вакцинацію є лікарською таємницею, тому її не можна розкривати.

Ми вирішили спитати у нашого юриста Сергія Панцакова чи можна вважати інформацію що міститься у додатку «Дія» лікарською таємницею?

Давайте одразу розберемось з поняттями, лікарська таємниця –  під визначення лікарської таємниці підпадають абсолютно усі аспекти, котрі стосуються здоров’я пацієнта. Лікар, медсестра, будь-який інший медичний працівник чи інші особи, яким у зв’язку з виконанням їх про­фесійних або службових обов’язків стало відомо про хворобу, не має права розголошувати як медичну, так і немедичну інформацію про стан здоров’я людини.

До обробки персональних даних про здоров’я людини пред’являються особливі вимоги. Персональні дані такого характеру можуть бути предметом збору та обробки тільки у разі необхідності охорони здоров’я, встановлення медичного діагнозу, для забезпечення опіки або лікування або надання медичних послуг за умови, що такі дані обробляються медичним працівником або іншою особою закладу охорони здоров’я, на якого покладено обов’язки щодо забезпечення захисту персональних даних і на якого поширюється законодавство про лікарську таємницю.

Давайте подивимось яку інформацію можна побачити у внутрішньому COVID 19 – сертифікаті. Сертифікат має відомості про саму особу, її фото та дату народження і залежно від кольорового позначення, можна дізнатись про кількість доз вакцини, якими щепилась особа.

Як пояснив нам Сергій Панцаков, фахівець Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях:  «Сертифікат не несе лікарської таємниці, а є документом, що підтверджує певний факт – а саме, факт вакцинації. Ніякої інформації щодо хвороб чи чогось іншого, що підпадає під характеристики лікарської таємниці не має».

У випадках, якщо відвідувачі закладів відмовляються надати сертифікат, то суб’єкт господарювання має право відмовити у своїх послугах. Насамперед ідеться про те, що заклади мають дотримуватись правил роботи в час карантину, затверджених Постановою Кабміну №1236.

Проте, норма про наявність документа про вакцинацію не поширюється на відвідування банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на будь-якому рівні епіднебезпеки.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

 

Джерело: Безоплатна правова допомога

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»