• Посилання скопійовано

У яких випадках можуть вимкнути газ і що з цим робити?

У яких випадках споживачеві можуть припинити постачання природного газу та як чинити в таких випадках? Про це поговоримо далі

У яких випадках можуть вимкнути газ і що з цим робити?

Нерідко споживачі стикаються з відключенням газу у приватних та багатоквартирних будинках, часто без будь-яких попереджень, а, подекуди, і підстав. Prostopravo з’ясовував: в яких випадках споживачу можуть припинити постачання природного газу та як діяти в таких випадках?

Відповідно до п. 7 Глави IV Кодексу газорозподільних систем, оператор ГРМ (компанія, яка здійснює постачання природного газу) в установленому законодавством порядку має право припинити/обмежити газопостачання (розподіл природного газу) на об’єкт споживача (у тому числі побутового споживача) у таких випадках:

  1. несвоєчасна та/або неповна оплата послуг згідно з умовами договору розподілу природного газу;
  2. отримання від Оператора ГТС (суб’єкт господарювання, який здійснює діяльність із транспортування природного газу) повідомлення про припинення розподілу природного газу споживачу;
  3. подання споживачем або його постачальником письмової заяви про припинення газопостачання;
  4. відмова споживача від встановлення лічильника газу, що здійснюється за ініціативи та за кошти Оператора ГРМ, з урахуванням Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу»;
  5. розірвання договору розподілу природного газу;
  6. несанкціонований відбір природного газу або втручання в роботу газових мереж;
  7. несанкціоноване відновлення газоспоживання;
  8. визнання в установленому порядку аварійним станом газорозподільної системи та/або ліквідація наслідків аварій, спричинених надзвичайними ситуаціями техногенного, природного або екологічного характеру, та проведення ремонтно-відновлювальних робіт;
  9. наявність заборгованості за несанкціонований відбір природного газу;
  10. необґрунтована відмова від підписання акта наданих послуг та/або акта приймання-передачі природного газу (норма застосовується по об’єкту споживача, що не є побутовим);
  11. відмова представникам Оператора ГРМ в доступі на об’єкти або земельну ділянку Споживача, де розташована газорозподільна система та/або газове обладнання, та/або комерційний вузол обліку газу, для здійснення контролю відповідності встановленого газоспоживаючого обладнання проєктній документації, обстеження газових мереж та/або газоспоживаючого обладнання;
  12. в інших випадках, передбачених законодавством.

Якщо припинення газопостачання на об’єкт побутового споживача буде здійснюватися у випадках, визначених у підпунктах 1 – 5 (крім випадку подання споживачем письмової заяви про припинення газопостачання), 9, Оператор ГРМ має надіслати рекомендованим поштовим відправленням або надати з позначкою про вручення повідомлення про припинення газопостачання/розподілу природного газу побутовому споживачу не менше ніж за три доби до запланованої дати припинення газопостачання. При цьому в повідомленні мають бути зазначені підстави та дата припинення газопостачання.

Зауважте, споживач зобов’язаний допустити представників Оператора ГРМ на власні об’єкти та не протидіяти їм при здійсненні заходів з припинення (обмеження) розподілу природного газу. При отриманні письмової вимоги про самостійне обмеження або припинення споживання природного газу споживач зобов’язаний виконати таку вимогу та самостійно обмежити або припинити споживання (відбір) природного газу.

Якщо внаслідок несвоєчасної та/або неповної оплати послуг за договором розподілу природного газу Оператор ГРМ не здійснив припинення (обмеження) розподілу природного газу споживачу-боржнику через відмову в доступі до об'єкта споживача або на письмову вимогу Оператора ГРМ споживач самостійно не обмежив чи не припинив споживання (відбір) природного газу, Оператор ГРМ має право вимагати від споживача, крім оплати послуги розподілу природного газу, сплати компенсації.

При припиненні (відновленні) розподілу природного газу на об’єкт споживача складається акт у двох примірниках, один з яких залишається у споживача. При складанні акта про припинення розподілу природного газу Оператор ГРМ зазначає в ньому про наслідки несанкціонованого відновлення газоспоживання, а також обов’язково фіксує фактичні показання лічильника газу на дату припинення газопостачання.

У разі відмови споживача від підписання акта про припинення газопостачання фіксація припинення газопостачання (крім випадків відключень при аварійних ситуаціях) повинна підтверджуватися відеозйомкою, про що зазначається в акті про припинення газопостачання, та/або  підписом акта про припинення газопостачання однією незаінтересованою особою (представник житлово-експлуатаційної організації, балансоутримувач або управитель будинку, виборна особа будинкового, вуличного, квартального чи іншого органу самоорганізації населення або представник органу місцевого самоврядування тощо) за умови посвідчення такої особи. Акт про припинення газопостачання (розподілу природного газу) у цьому випадку надсилається споживачу рекомендованим поштовим відправленням.

Припинення (обмеження) газопостачання (розподілу природного газу) споживачу здійснюється, зокрема, шляхом перекриття запірних пристроїв або встановлення інвентарної заглушки та їх опломбування.

При несанкціонованому відновленні газоспоживання, відмові в доступі до об'єкта споживача для припинення газопостачання, у тому числі для локалізації чи ліквідації аварійної ситуації, а також після закінчення (розірвання) договору розподілу природного газу Оператор ГРМ може здійснити припинення газопостачання шляхом механічного від'єднання газових мереж споживача від газорозподільної системи.

Відновлення газопостачання здійснюється протягом двох робочих днів у містах та п’яти календарних днів у сільській місцевості за письмовим зверненням споживача (його постачальника) про відновлення газопостачання (розподілу природного газу) та після усунення порушень (за їх наявності) і відшкодування витрат на припинення та відновлення газопостачання.

При цьому, у разі виникнення у споживача заборгованості за договором постачання природного газу за домовленістю сторін (постачальника та споживача) може бути укладений графік погашення заборгованості, який оформлюється додатком до договору або окремим договором про реструктуризацію заборгованості (п.25 розділу ІІІ Правил постачання природного газу).

У разі відсутності графіка погашення заборгованості або його недотримання чи неоплати поточних платежів постачальник має право припинити або обмежити постачання природного газу на об’єкт споживача до повного погашення заборгованості. Припинення постачання можливе у випадку прострочення оплати на 10 днів і більше.

Якщо ж вам відключили газ без належних правових підстав або з порушеннями процедури, можна звертатись із скаргою до НКРЕКП або навіть із заявою до поліції (особливо, якщо за борги сусіда відключили вас або й весь будинок), але, на практиці, такі способи мало дієві. Скоріше за все, вам доведеться звертатись із позовною заявою до суду, але перед тим не забудьте проконсультуватись із юристом.

***

Джерело: Prostopravo

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»