• Посилання скопійовано

Закон про організації водокористувачів набрав чинності

Основними положеннями Закону є умови надання організацією послуги зі забору води з точки водовиділу, її доставки водокористувачу або відведення

Закон про організації водокористувачів набрав чинності

Урядовий портал розповідає, що 6 травня Президент підписав Закон України №2079-IX «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель», який 17 лютого 2022 року ухвалила Верховна Рада України 279 голосами «за».

Цим Законом вперше в Україні запроваджено нову організаційно-правову форму з управління меліоративними системами – організацію водокористувачів (ОВК). Це важливий крок у реалізації положень «Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року».

Після майже дворічної роботи над текстом закону Мінагрополітики, Міндовкілля, Держводагентства, експертів Програми USAID АГРО та ВАР, науковців Україна отримала реальний механізм для відновлення меліоративних систем та розвитку гідротехнічної меліорації через децентралізацію управління меліоративними мережами – в першу чергу внутрішньогосподарських.

Основними положеннями Закону є:

  • чітко визначений механізм створення та функціонування ОВК;
  • умови, за яких аграрії набувають членства в ОВК та забезпечують управління об’єктами інженерної інфраструктури;
  • процедура набуття у власність ОВК окремих об’єктів міжгосподарських меліоративних систем;
  • умови надання організацією послуги із забору води із точки водовиділу, її доставки водокористувачу або відведення;
  • залучення інвестицій для проведення модернізації та реконструкції об’єктів меліоративних систем та можливість отримання державної підтримки на ці цілі;
  • внесення до Державного земельного кадастру відомостей про меліоративну мережу;
  • обмеження щодо передачі у власність ОВК каналів державного значення;
  • створення Асоціації організацій водокористувачів.

До ухвалення Закону виникали деякі міфи щодо його впровадження, загроз про поглинання крупним бізнесом малого та інші – усі вони були повністю спростовані.

На сьогодні в умовах війни документ спрямований у першу чергу на забезпечення продовольчої безпеки через розвиток гідротехнічної меліорації.

Отже, перший важливий крок зроблено – Закон про ОВК набув чинності. Наступним кроком є розробка підзаконних нормативно-правових актів, над якими Мінагрополітики за активної підтримки Програми USAID АГРО та ВАР уже розпочали роботу.

***

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»