• Посилання скопійовано

Споживча інфляція знизиться до 12% на кінець 2016 року

Національний банк очікує на уповільнення споживчої інфляції до 44% на кінець 2015 року і 12% на кінець 2016 року

Споживча інфляція знизиться до 12% на кінець 2016 року

Про це йдеться в "Інфляційному звіті" за вересень 2015 року.

Покращення прогнозу зумовлено відносною стабільністю на валютному ринку та подальшим зменшенням залишкових ефектів девальвації гривні. Також цьому сприяє проведення достатньо жорсткої монетарної політики, зниження цін на світових продовольчих і сировинних ринках та слабка економічна активність.

Водночас прогнозується уповільнення економічного спаду до кінця 2015 року. За оцінками НБУ, у ІІІ кварталі реальний ВВП уповільнив скорочення в річному вимірі і зріс на 1% порівняно з ІІ кварталом з урахуванням сезонності. Ще в другому кварталі обидва показники знаходилися в "мінусі". Такі тенденції пов’язані насамперед із замороженням військового конфлікту на Донбасі. Це дало змогу розпочати процеси відновлення інфраструктури та виробничих зв’язків, збільшити завантаженість підприємств.

За результатами 2015 року падіння економічної активності  становитиме 11,6%. Погіршення прогнозу порівняно з попереднім обумовлене відсутністю значного прогресу у відновленні контролю над зоною АТО, погіршенням умов торгівлі для України, більш суттєвим спадом експорту в Росію, жорсткішою фіскальною та монетарною політикою. Відновлення зростання реального ВВП у річному вимірі прогнозується вже в 2016 році – на 2,4%.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»