• Посилання скопійовано

Які дії можуть зберегти турбізнес під час карантину? Звернення ТПП до Уряду

Члени комітету підприємців туристично-готельної індустрії ТПП звернулися до Уряду з проханням розглянути запропоновані ними заходи для пом’якшення негативних наслідків пандемії на українському туристичному ринку

Які дії можуть зберегти турбізнес під час карантину? Звернення ТПП до Уряду

Торгово-Промислова Палата України розповідає, що у звʼязку зі скасуванням авіасполучення з Україною та забороною на в’їзд іноземців туристична галузь України, в якій на сьогодні задіяно понад 200 тисяч працівників, опинилась у вкрай складній ситуації.

Туроператори вимушені відправляти частину співробітників у неоплачувані відпустки, а переважна більшість готелів заповнена на 20–30%, що ставить їх за межу виживання. І залишається лише питання часу щодо їх закриття.

Через панічні настрої в інших країнах та невизначеність із тривалістю пандемії коронавірусу сьогодні масово скасовуються екскурсійні тури та конференції і семінари, які мали відбуватися в Україні у травні – червні 2020 року.

За даними українських туроператорів в’їзного туризму, станом на 12 квітня скасовано до 90% запланованих організованих груп іноземних туристів в Україну на другу половину березня – квітень. Щотижня готелі недоотримують платежів на десятки мільйонів гривень. І це, на жаль, лише початок.

Туристичний бізнес України стурбований такою ситуацією на ринку внутрішнього та в’їзного туризму. Члени комітету підприємців туристично-готельної індустрії Торгово-промислової палати України   прогнозують, що чимало готелів і пансіонатів, які складають малий та середній бізнес, доведеться просто закрити, а ще частині – перевести персонал у неоплачувані відпустки на невизначений період.

Інші країни, зокрема, Грузія, Польща та Італія, запроваджують відтермінування податкових платежів для представників туристичної галузі мінімум на 3–5 місяців. Це стосується як основних податків, так і скасування соціальних внесків за тих працівників, які відправлені у неоплачувані відпустки.

У зв’язку з вищевикладеним, члени комітету звернулися до прем’єр-міністра України з проханням  розглянути наступні заходи для пом’якшення негативних наслідків пандемії на українському туристичному ринку:

  1. Відтермінувати сплату готелями, іншими засобами розміщення, а також туроператорами внутрішнього та в’їзного туризму податкових платежів до кінця 2020 року.
  2. Скасувати сплату соціальних внесків для працівників, які будуть змушені піти у неоплачувані відпустки. 
  3. Звернутися до НБУ та комерційних банків України щодо запровадження 0% ставки по сплаті кредитів для підприємств туристичної сфери до кінця 2020 року.
  4. Скасувати туристичний збір до кінця 2020 року.

Джерело: Торгово-Промислова Палата України

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»