• Посилання скопійовано

Які економічні шоки чекають нас у 2021 році: прогноз від Мінфіну

Мінфін дав оцінку можливих шоків для економіки у 2021 році

Які економічні шоки чекають нас у 2021 році: прогноз від Мінфіну

«РБК-Україна» розповідає, що Міністерство фінансів України назвало основні ризики макроекономічного середовища у 2021 році. Також здійснена оцінка їх впливу на основні макроекономічні показники.

Про це йдеться в документі «Інформація про фіскальні ризики та їх вплив на показники державного бюджету в 2021 році», який підготував Мінфін.

Як зазначається в документі, порівняння основних ризиків, які були визначені прогнозом економічного та соціального розвитку на 2020 – 2022 роки та прогнозом на 2021 – 2023 роки, свідчить, що їх перелік дещо змінився.

Зокрема, суттєвий негативний шок для економіки може бути спричинений погіршенням умов зовнішнього фінансування та зростанням безробіття. Водночас ризик різкого зростання цін на енергоносії (зокрема, на нафту), який був актуальним у попередньому прогнозі, у короткостроковій перспективі є малоймовірним.

Так, зниження обсягів транзиту природного газу з Російської Федерації територією України (з 65 млрд кубометрі у 2020 році до 40 млрд кубометрів у 2021 році згідно з умовами укладеної угоди) оцінюється у мінус 0,6 в. п. від валового внутрішнього продукту.

Згідно з урядовим прогнозом, у 2021 році номінальний ВВП України становитиме 4 506 млрд грн.

Посилення гібридних загроз національній економіці з боку Російської Федерації призведе до втрати 0,2 в. п.

Крім того, формування суттєвого дисбалансу на ринку праці, скорочення зайнятості оцінюється у мінус 1,1 в. п.

Дефіцит зовнішнього фінансування та звуження доступу до міжнародних ринків капіталів – мінус 0,7 в. п.

Отримання низького врожаю зернових культур – мінус 0,9 в. п.

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»