• Посилання скопійовано

УВАГА! Магазинам розширили перелік дозволених товарів для торгівлі під час локдауну

Нарешті з’явився текст постанови КМУ №9 щодо послаблення умов січневого локдауну. Чим можна буде торгувати без адресної доставки (тобто, в приміщенні магазину) під час цього періоду? Дізнаємося далі

УВАГА! Магазинам розширили перелік дозволених товарів для торгівлі під час локдауну

Нагадаємо, що на 16 днів, З 8 по 24 січня включно по всій Україні запроваджуються посилені протиепідемічні заходи з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19. 

Це передбачено постановою КМУ від 09.12.2020 р. №1236, яка набрала чинності з 12 грудня 2020 р. Про це ми повідомляли тут і тут.

Але 5 січня на позачерговому засіданні Уряд вніс  зміни у наведену постанову. 

Постанова №9 від 05.01.2021 року, яка внесла ці зміни, набирає чинності з дня офіційного опублікування. З текстом постанови можна ознайомитися тут.

Її було опубліковано в "Урядовому кур’єрі" №4 від 07.01.2021 року. Відповідно вона почала діяти саме з цієї дати. 

 

Що ж змінилося для закладів торгівлі?

Зміни було внесено до абзацу другого пп. 3 п. 4 Постанови № 1236. Він викликав неабиякий ажіотаж серед продавців та покупців. 

Раніше ним було передбачено можливість торгівлі під час локдауну виключно товарами, що належать до продуктів харчування, на торговельних площах, не менш як 60 відсотків яких призначено для торгівлі продуктами харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, засобами зв’язку, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин. 

Тобто, торгувати могли, наприклад, супермаркети, які, як відомо, торгують різноманітними товарами, але здебільшого продуктами харчування. Проте саме ними (тобто, продуктами харчування) вони і мали торгувати під час нокдауну! 

Таке обмеження викликало багато запитань. Тим більше, що міністр МОЗ Степанов, зокрема, на своєму брифінгу, запевняв, що подібного обмеження не буде встановлено, і населення зможе купувати особисто товари першої необхідності навіть під час локдауну. 

Проте, очевидно, безліч запитань, які були задані з цього приводу, змусили Кабмін перечитати текст постанови і внести в нього правки. Формулювання обмежень буквально напередодні локдауну було кардинально змінено. 

 Завдяки Постанові №9 цю норму тепер викладено в новій редакції. Під час локдауну можлива торгівля виключно товарами, що належать до:

  • продуктів харчування, 
  • лікарських засобів,
  • виробів медичного призначення,
  • засобів гігієни,
  • побутової хімії,
  • засобів зв’язку,
  • друкованих засобів масової інформації,
  • ветеринарних препаратів,
  • кормів,
  • насіння,
  • засобів захисту рослин.

Торгувати цими товарами можна буде на торговельних площах, не менш як 60 відсотків яких призначено для торгівлі такими товарами.

Тобто, перелік товарів, якими можна буде торгувати протягом 16 днів нокдауну, кардинально розширено. Проте і критерії для магазинів, які зможуть ними торгувати, тепер стосуються всіх перелічених видів товарів, а не тільки продуктів харчування. 

Як й до змін, торговельна діяльність іншими групами товарів може відбуватися лише із здійсненням адресної доставки замовлень.

Алкоголь відноситься до нопоїв, а вони в свою чергу - до харчових продуктів. Тому алкоголь продавати можна. Роз'яснення Мінекономіки можна передивитися тут

 

Щодо торгівлі тютюном

Степанов 8 січня надав роз'яснення щодо нових обмежень. Зокрема, в його промові йшлося про таке: "Що стосується продажу тютюнових виробів в межах торгових площ супермаркетів, то вони не підпадають під заборону, оскільки серед кодів КВЕД, які затверджені додатком до постанови №1236 і визначають перелік заборонених видів економічної діяльності під час карантину зимових канікул, торгівля тютюновими виробами відсутня."

Тож супермаркети та магазини можуть продавати тютюнові вироби в період локдауну.

  

А що ще змінилося для бізнесу? 

До дозволених видів діяльності віднесли ще виконання робіт із збирання і заготівлі відходів. 

Всі інші види дозволених та заборонених  видів діяльності залишилися незмінними.

Для того, щоб нагадати усі обмеження, які діятимуть під час нокдауну, наведемо свіжу інфографіку від Уряду. 

 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»