• Посилання скопійовано

В Україні зростає креативний бізнес: статистика від Мінкульт

У 2020 році креативні індустрії згенерували 4,2% доданої вартості української економіки

В Україні зростає креативний бізнес: статистика від Мінкульт

Міністерство культури та інформаційної політики України презентує статистичні показники креативних індустрій за 2020 рік. 

Загалом у 2020 році креативні індустрії згенерували 4,2% доданої вартості української економіки. Це 132,4 млрд грн. Такий показник перевищує індикатори 2019 року – 3,9%. 

«Результати зростання креативного бізнесу вже вражають: на 13% (або 0,3 відсоткові пункти) більший внесок у ВВП порівняно з роком раніше. І це в період коронакризи, коли сфера несла чималі збитки. Тож будемо й надалі стимулювати її розвиток. Дослідження на цьому не припиняться: адже аналітика і статистика ринку вкрай важлива. Вона сприяє розумінню реальної картини справ і допомагає знайти точки, куди рухатись у майбутньому», – розповів Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики.

Все більше людей обирають роботу у креативних індустріях. У 2020 році цей відсоток збільшився до 4, це – 360,3 тис. українців. У 2019 році цей відсоток становив 3,8%.

У 2020 році деякі види діяльності значно покращили свої показники порівняно з попереднім роком, особливо ІТ та дизайн, інші – постраждали від коронакризи.

Обсяг реалізованої продукції бізнесу у сфері креативних індустрій становив 333,9 млрд грн – це 3% від загального обсягу реалізованої продукції в Україні.

Позитивна динаміка українських креативних індустрій спостерігається на тлі падіння ВВП у 2020 році на 4%, а також сповільнення зростання сфери у світі через пандемію (за даними ЮНЕСКО). Це свідчить про вагому частку сектору ІТ у структурі креативних індустрій, що виявився менш вразливими до наслідків пандемії. Це також може вказувати на значну тіньову частку економіки, яка не відображається в статистиці.

Огляд статистичних показників креативних індустрій за 2020 рік доступний за посиланням.

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»