• Посилання скопійовано

З 28 листопада у 10-ти областях України вводиться воєнний стан!

Воєнному стану таки бути! Але не 60, а 30 днів (з 28 листопада по 27 грудня). І не по всій Україні, а лише в областях, які розташовані вздовж російського кордону, придністровської ділянки українсько-молдовського кордону і вздовж узбережжя Азовського і Чорного морів

З 28 листопада у 10-ти областях України вводиться воєнний стан!

26 листопада 2018 року на екстренному вечірньому засіданні Верховна Рада схвалила законопроект №9338 про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні». За це рішення проголосували 276 нардепів.

У період дії воєнного стану, введеного зазначеним Указом Президента України, часткова мобілізація оголошуватиметься Президентом України у строки і в обсягах відповідно до загроз національній безпеці і обороні України.

Нагадаємо, що Указом було передбачено введення воєнного стану на 60 днів. Проте під час виступу в Раді Президент повідомив, що частково змінив свій Указ. Зокрема, він скоротив термін дії воєнного стану та запропонував запровадити його не на всій території України, а лише в окремих областях. 

 

Що таке воєнний стан?

Це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у випадках збройної агресії проти України, нападу на неї, а також якщо існує небезпека для незалежності та територіальної цілісності держави.

Правовою основою введення воєнного стану є Конституція України, Закон України «Про правовий режим воєнного стану», а також Указ Президента.

Докладніше про це, а також чому виникла потреба запровадження воєнного стану та які його наслідки, - ми розповідали тут.

 

Коли та на скільки вводиться воєнний стан?

Указом передбачено ввести в Україні воєнний стан із 09:00 28 листопада 2018 року на 30 діб (тобто до 09:00 27 грудня 2018 року).

 

В яких областях вводиться воєнний стан?

Законом передбачено запровадження воєнного стану виключно в областях, які розташовані вздовж російського кордону, вздовж придністровської ділянки українсько-молдовського кордону і вздовж узбережжя Азовського і Чорного морів. А саме (згідно з доопрацьованим законопроектом №9338), у:

  1. Вінницькій області,
  2. Луганській області,
  3. Миколаївській області,
  4. Одеській області,
  5. Сумській області,
  6. Харківській області,
  7. Чернігівській області,
  8. Донецькій області,
  9. Запорізькій області,
  10. Херсонській області,
  11. внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії.

 

Чи вплине воєнний стан на президентські вибори?

Ні. Оскільки, по-перше, строк дії воєнного стану скорочено до 30 днів. А по-друге, одразу після голосування за воєнний стан Верховна Рада ухвалила проект постанови №9342 "Про призначення чергових виборів Президента України". Ним призначено вибори Президента на 31 березня 2019 року. 

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Політика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Політика»