• Посилання скопійовано

Банкірам заборонять штрафувати позичальників за дострокове розірвання договору

ВРУ прийняла у І читанні законопроект №1085-1 щодо захисту прав споживачів фінансових послуг

Банкірам заборонять штрафувати позичальників за дострокове розірвання договору

Сьогодні, 11 вересня, Верховна Рада в першому читанні схвалила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг». 

Прийняття законопроекту – один із пунктів співпраці з МВФ, що передбачений Меморандумом про економічну і фінансову політику в рамках програми Стенд-бай. Він регулює повноваження державних органів та принципи захисту прав споживачів фінансових послуг і визначає відповідальність фінансових установ за порушення таких прав.

Законопроект передбачає:

  • встановлення повноважень державних органів щодо захисту прав споживачів фінансових послуг;
  • запровадження відповідальності фінансових установ за порушення прав споживачів фінансових послуг;
  • запровадження однакових правил для банків та небанківських установ у сфері реклами фінансових послуг та надання інформації про них.

Документ також усуває недоліки чинного законодавства та створює єдиний для всіх кредиторів підхід до визначення розрахунку загальної вартості кредиту для споживача та розрахунку реальної річної процентної ставки. Після ухвалення Закону держава зможе оперативно реагувати на порушення прав громадян, які стали споживачами фінансових послуг, і притягати до відповідальності недобросовісні компанії.

Таке рішення парламенту є важливим як для держави, так і для бізнесу. З одного боку, проект закону захищає інтереси споживачів, з іншого – передбачає рівні конкурентні умови надання фінансових послуг.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Суспільство і життя/Політика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Політика»