• Посилання скопійовано

Які зміни планують внести в Бюджетний кодекс задля бюджету на 2020 рік?

У Верховній раді України з'явився текст законопроекту №2144 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» у рамках державного бюджету на 2020 рік

Які зміни планують внести в Бюджетний кодекс задля бюджету на 2020 рік?

«РБК-Україна» розповідає, що у Верховній раді України з'явився текст законопроекту №2144 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» у рамках державного бюджету на 2020 рік.

Проект розроблено з метою врегулювання питань, пов’язаних із підготовкою проекту закону про бюджет-2020, унормування прийнятих змін до законодавства.

 

Суть закону

Документом пропонуються зміни щодо:

  • визначення джерелом доходу держбюджету плати за сертифікацію оператора системи передачі електричної енергії, оператора газотранспортної системи у зв’язку з запровадженням з 1 серпня 2019 року ринку електроенергії;
  • визначення джерелом доходу держбюджету внесків на регулювання, які сплачуються суб’єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг;
  • визначення джерелом доходу місцевих бюджетів плати за ліцензії на відповідну діяльність у зв’язку з запровадженням відповідно до Податкового кодексу ліцензування зернового дистиляту, біоетанолу та пального (додатковий ресурс у цілому до місцевих бюджетів становитиме 90,6 млн гривень);
  • визначення джерелами фінансування бюджету залишків бюджетних коштів власних надходжень бюджетних установ, інших надходжень спеціального фонду бюджету, які не використані у попередньому бюджетному періоді, з метою їх подальшого використання за цільовим призначенням.

Законопроектом також пропонується зміна процедури розподілу видатків бюджету на централізовані заходи між адміністративно-територіальними одиницями для здійснення закупівлі товарів (ліків та підручників) та оперативного вирішення питань щодо перерозподілу між регіонами; запровадження нового механізму розрахунку додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я для обласних бюджетів; врегулювання бюджетних відносин у зв’язку з переходом до грошової форми надання пільг та житлових субсидій населенню.

Проектом пропонується перенесення термінів долучення комунальних закладів охорони здоров’я до програми медичних гарантій на 1 квітня 2020 року та збереження надання медичної субвенції; врегулювання питання фінансового забезпечення закладів освіти, які не привели у встановлені терміни установчі документи у відповідність до законодавства про освіту; врегулювання взаємовідносин місцевих бюджетів у зв’язку з передачею недостатнього обсягу коштів районними бюджетами до бюджетів сіл, селищ, міст районного значення на дошкільну освіту та культуру.

«Визначення обсягу державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників на рівні не більше 1% випуску продукції у сільському господарстві з огляду на обсяги фактичного освоєння таких коштів з метою спрямування на інші програми у сфері АПК (на відповідні цілі у державному бюджеті на 2018 рік були передбачені видатки в обсязі 5,3 млрд грн, з яких фактично використано 4,2 млрд грн, або 79,2% планових призначень, що складає 0,66 відсотка випуску продукції у сільському господарстві)», – зазначається у пояснювальній записці.

Крім того, планується визначити обсяг Державного фонду регіонального розвитку на рівні не більше 1% прогнозного обсягу доходів загального фонду проекту держбюджету на відповідний бюджетний період при складанні Бюджетної декларації та проекту бюджету з урахуванням фактичних обсягів цих видатків у попередніх бюджетних періодах, спроможності місцевих органів влади забезпечити використання коштів та реальних можливостей державного бюджету.

Також пропонується врегулювати на законодавчому рівні віднесення власних надходжень бюджетних установ до неподаткових надходжень бюджету у класифікації доходів бюджету; удосконалити термінологічний апарат кодексу; внести зміни до регламенту ВР у частині оформлення прийнятого парламентом закону про державний бюджет.

Нагадаємо, Кабмін вчора вніс у Раду законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу в рамках державного бюджету на 2020 рік. Однак спочатку проект був без тексту.

Як писалось раніше, 15 вересня у Раду внесли проект державного бюджету на наступний рік. У понеділок, 16 вересня, на сайті ВР з'явився текст законопроекту.

***

Читайте також:

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Суспільство і життя/Політика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Політика»