• Посилання скопійовано

Уряд спростив отримання інформацію з реєстру речових прав на нерухомість

Кабмін виклав у новій редакції Порядок надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а також запровадив інші новації, що удосконалюють процедуру пошуку та одержання фізичними та юридичними особами інформації з цього реєстру

Уряд спростив отримання  інформацію з реєстру речових прав на нерухомість

Протягом останніх років Уряд України проводить політику щодо відкритості та загальнодоступності відомостей, які містяться у державних реєстрах. Черговий крок у цьому напрямку — внесення змін до низки нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України.

Так, Уряд постановою від 26.06.2019 р. №599:

 

1. Вніс зміни до Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою КМУ від 26.10.2011 р. № 1141.

Зокрема, уточнено, що за бажанням особи інформація з Державного реєстру прав може додатково містити відомості про набуття, зміну і припинення речових прав на нерухоме майно, їх обтяжень, а також про внесені зміни до відповідних записів Державного реєстру прав та його невід'ємної архівної складової частини у хронологічному порядку.

Інформація з Державного реєстру прав про осіб, що отримували інформацію з нього, містить відомості усіх осіб, що отримували інформацію з Державного реєстру прав про зареєстровані речові права, обтяження речових прав, що стосуються певного суб'єкта.

 У разі формування інформації з Державного реєстру прав та надання її у паперовій формі до Державного реєстру прав вносяться такі відомості:

  • прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) та реквізити документа, що посвідчує особу, яка звернулася за отриманням інформації з Державного реєстру прав:
  • назва документа;
  • серія документа (за наявності);
  • номер документа;
  • дата видачі документа;
  • уповноважений суб'єкт, що видав документ;
  • строк дії документа (за наявності);
  • додаткові відомості про документ (за наявності);
  • параметри пошуку інформації з Державного реєстру прав.

 

 

2. У  Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень уточнив, що для державної реєстрації права власності на об'єкт незавершеного будівництва, що підлягає приватизації, подаються:

  • копія наказу Фонду державного майна про включення об'єкта незавершеного будівництва до переліку об'єктів державної власності, що підлягають приватизації;
  • копія наказу державного органу приватизації про прийняття рішення про приватизацію такого об'єкта;
  • технічний паспорт на об'єкт незавершеного будівництва.

 

3. Виклав у новій редакції  Порядок надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затверджений постановою КМУ від 25.12.2015 р. № 1127.

Цей Порядок визначає умови, підстави та процедуру надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про зареєстровані речові права, обтяження речових прав, об'єкти та суб'єктів таких прав/обтяжень (далі -зареєстровані речові права) та про осіб, що отримували інформацію з Державного реєстру прав, права та обов'язки суб'єктів, що є учасниками зазначеної процедури.

Дія цього Порядку не поширюється на надання витягу з Державного реєстру прав під час проведення реєстраційних дій відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та отримання інформації з Державного реєстру прав відповідно до Порядку доступу до Державного реєстру прав на нерухоме майно.

Інформація з Державного реєстру прав надаватиметься виключно за допомогою програмних засобів ведення Реєстру у паперовій або електронній формі, крім випадку, передбаченого абзацом другим цього пункту, що має однакову юридичну силу та містить обов'язкове посилання на Державний реєстр прав.

Інформація у паперовій формі надаватиметься на аркушах паперу форматом А4 (210 х 297 міліметрів) без використання спеціальних бланків, проставлення підпису надавачем інформації з Державного реєстру прав та/або печатки. А в електронній формі  - автоматично програмними засобами ведення Реєстру через веб-портал Мін'юсту, у тому числі з використанням сервісної послуги у формі прикладного програмного інтерфейсу Реєстру.

Інформація з Державного реєстру прав про зареєстровані речові права міститиме актуальні на дату та час її надання відомості про зареєстровані речові права на нерухоме майно, їх обтяження, наявні в Державному реєстрі прав, а також відповідні відомості з його невід'ємної архівної складової частини або відомості про відсутність зареєстрованих речових прав на нерухоме майно, їх обтяжень.

Пошук відомостей про зареєстровані речові права можна здійснити за одним або декількома з таких ідентифікаторів:

- щодо об'єкта нерухомого майна:

  • реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна;
  • кадастровий номер земельної ділянки;
  • адреса об'єкта нерухомого майна;

- щодо суб'єкта речового права, обтяження - фізичної особи:

  • прізвище, ім'я та (за наявності) по батькові;
  • номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;
  • номер та за наявності серія документа, що посвідчує таку особу;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;

- щодо суб'єкта речового права, обтяження - юридичної особи: повне найменування юридичної особи та ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ.

Інформація з Державного реєстру прав про користувачів інформації міститиме відомості про всіх осіб, що отримували інформацію з Державного реєстру прав про зареєстровані речові права.

За надання інформації з Державного реєстру прав, у випадках, передбачених законом, справлятиметься адміністративний збір.

Очікується, що зміни, внесені цією постановою, сприятимуть  спрощенню надання адміністративних послуг населенню, а також ефективній реалізації прав та законних інтересів фізичних та юридичних осіб.

Станом на 18.07.2019 р. постанова ще не набрала чинності.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»