• Посилання скопійовано

Автоматична оцінка об’єктів нерухомості з 2020 року: черговий законопроект

Законопроектом №2047-д пропонується з 1 січня 2020 року запровадити нову модель оцінки об’єктів нерухомості. Вона дозволить проводити автоматичну оцінку в максимально короткі строки та прискорить процедуру укладення правочинів з нерухомістю

Автоматична оцінка об’єктів нерухомості з 2020 року: черговий законопроект

У вересні ми повідомляли про появу законопроекта №2047, яким запропоновано внести зміни до ПКУ щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості.

Проте на цьому варіанти у нардепів не завершилися. Згодом був зареєстрований альтернативний законопроект №2047-1, яким пропонується ліквідувати корупційну схему у сфері оцінки об'єктів нерухомості шляхом діджиталізації розрахунку податкової вартості нерухомості.

А тиждень тому, 31 жовтня, у Раді зареєстровано ще один проект - законопроект №2047-д "Щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості та прозорості реалізації майна". Його автором є Д. Гетманцев.

 

Що зміниться у разі прийняття законопроекта №2047-д?

1) З 1 січня 2020 року буде запроваджено нову спрощену модель оцінки об’єктів нерухомості.

Вона дозволить проводити автоматичну оцінку в максимально короткі строки та прискорить процедуру укладення правочинів з нерухомістю.

Завдяки цій системі будь-яка особа зможе отримати довідку про автоматичну оцінку об’єкта нерухомого майна і на її підставі укласти угоду щодо об’єкта нерухомості.

У разі незгоди з вартістю об’єкта нерухомого майна, визначеною модулем автоматично, особа має право звернутись до суб’єкта оціночної діяльності, оцінювача і провести оцінку в загальному порядку з реєстрацією звіту в Єдиній базі (як це є на сьогодні). 

2) Нотаріуси отримають право безоплатного доступу до Єдиної бази для перевірки довідок та звітів про оцінку об’єктів нерухомості. 

3) Інформація з Єдиної бази звітів про оцінку буде відкритою.Передбачено  автоматичне оприлюднення всієї інформації про об'єкт нерухомості та його вартість в режимі відкритого, прямого неавторизованого доступу з можливістю завантаження (крім відомостей, що становлять персональні дані замовника звіту та/або власника майна відповідно до Закону України "Про захист персональних даних").

4) Звіти про оцінку зберігатимуться в Єдиній базі  в електронній формі.

5) Державний бюджет України отримає додаткові надходження шляхом спрямування плати за формування довідок в розмірі 2,5% від прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленої на 1 січня календарного року, за одну операцію, а за реєстрацію звітів про оцінку та інформації з них до Єдиної бази звітів про оцінку - 10% (близько 300 грн замість 1800 грн на користь приватних електронних майданчиків, як це відбувається зараз).

6) Для суспільства та професійної спільноти (оцінювачів, нотаріусів, антикорупційних організацій та контролюючих органів) Єдина база звітів про оцінку стане по-справжньому відкритим, безкоштовним, зручним та інтерактивним сервісом (замість щотижневого оприлюднення неповних електронних таблиць у ручному режимі). 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»