• Посилання скопійовано

Невчасна сплата за оренду житла під час карантину – без штрафів: законопроект

Законопроект №3334 пропонує заборонити неустойку (штрафи, пеню) за прострочення платежів за договорами оренди (суборенди) житла. Крім того, орендодавцям можуть заборонити розривати договори з причини прострочення платежів у період дії карантину та/або протягом 30 днів після завершення

Невчасна сплата за оренду житла під час карантину – без штрафів: законопроект

14 квітня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №3334 "Про внесення доповнень до Цивільного кодексу України (щодо недопущення нарахування штрафів і пені за прострочення платежів за договорами оренди житла у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби)".

Як зазначено у пояснювальній записці, "законопроект спрямований на захист найбільш соціально незахищених верств населення: людей, які не мають власного житла, а тому змушені винаймати житло в оренду (суборенду). Видається очевидним, що орендують житло переважно люди, що не мають ані власного житла, ані можливості купити власне житло". 

Задля цього передбачено внести доповнення до Цивільного кодексу України, відповідно до яких у разі прострочення наймачем у період дії карантину або/та у тридцятиденний період після дня завершення дії такого карантину плати, передбаченої договором найму (оренди) житла, наймач звільняється від обов’язків сплати за таке прострочення неустойки (штрафу, пені). Аналогічні норми передбачаються щодо договорів суборенди. 

Також законопроектом забороняється розірвання таких договорів на вимогу орендодавців з причини прострочення платежів орендарями житла у період дії карантину та/або протягом тридцяти днів після завершення карантину. 

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня його опублікування. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»