• Посилання скопійовано

Нюанси припинення права власності на знищений об’єкт нерухомості

Втрата чи пошкодження житла є однією з найбільш гострих проблем, які виникли внаслідок жорстокої війни. Десятки тисяч мешканців залишилися без даху над головою. Бойові дії тривають, тож кількість таких осель дедалі зростатиме

Нюанси припинення права власності на знищений об’єкт нерухомості
Втрата чи пошкодження житла є однією з найбільш гострих проблем, які виникли внаслідок жорстокої війни. Десятки тисяч мешканців залишилися без даху над головою. Бойові дії тривають, тож кількість таких осель дедалі зростатиме. Проте, наша держава вже взяла на себе зобов’язання з відшкодування за пошкоджене чи знищене нерухоме майно, підтримуючи таким чином кожного, хто цього потребує. Розповідає Безоплатна правова допомога.

Згідно статті 349 ЦК України, право власності на майно припиняється в разі його знищення.

Водночас, відповідно до частини 1 статті 182 ЦК України, припинення права власності на нерухомі речі підлягає державній реєстрації.

Пунктом 75 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженим постановою КМУ від 25.12.2015 № 1127, визначено, що для державної реєстрації припинення права власності на закінчений будівництвом об’єкт чи об’єкт незавершеного будівництва (тобто об’єкт нерухомості) у зв’язку з його знищенням до центру надання адміністративних послуг подаються:
  • заява власника, справжність підпису на якій засвідчується відповідно до Закону України «Про нотаріат»;
  •  документ, що посвідчує право власності на об’єкт нерухомості (крім випадків, коли право власності на такий об’єкт вже зареєстровано в Державному реєстрі прав або коли такий документ відсутній у зв’язку із втратою, пошкодженням чи псуванням).
Окрім цьоо, державна реєстрація права власності на закінчений будівництвом об’єкт чи об’єкт незавершеного будівництва у зв’язку з його знищенням проводиться за наявності відомостей про факт знищення, отриманих державним реєстратором з Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ).
Відомості про знищення об’єкта нерухомості до ЄДЕССБ вносяться представниками військової адміністрації, а також, на період дії воєнного стану сільським, селищним, міським головою територіальної громади, на території якої не ведуться бойові дії та не прийнято рішення про утворення військової адміністрації.
 
Також, обов’язковим є внесення відомостей до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.
Таке інформаційне повідомлення може бути подане до вказаного Реєстру :
  •  самостійно особою:
  • засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія) у порядку, визначеному пунктами 7 і 8 Порядку;
  • з використанням мобільного додатка Порталу Дія у разі наявності реєстраційного номера облікової картки платника податків у порядку, визначеному пунктом 7 Порядку;
  •  через адміністратора центру надання адміністративних послуг АБО нотаріуса.

Варто зауважити, що після набрання чинності Законом України «Про врегулювання відносин щодо компенсації за пошкодження та знищення об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації», до заяв про надання компенсації за пошкоджені та знищені об’єкти нерухомого майна прирівнюються подані фізичними особами відповідно до Постанови №380 інформаційні повідомлення про пошкодження або знищення об’єктів нерухомості.

Консультацію підготувала завідувач сектору “Броварського бюро правової допомоги” Марина Губська.

***

Джерело: Безоплатна правова допомога

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»