• Посилання скопійовано

Старі книги ОРО на РРО можна використовувати і далі

ДФС, як завжди, "дуже вчасно" надала роз’яснення з приводу використання КОРО, зареєстрованих до набрання чинності Наказу № 547

Старі книги ОРО на РРО можна використовувати і далі

Податківці в листі від 05.08.2016 р. №26665/7/99-99-08-01-03-17 надали у роз’ясненні відповідь на питання, яке виникло у багатьох з госпсуб’єктів щодо використання КОРО за «старою формою» у зв’язку з набранням чинності нової форми КОРО.

Відтак, спираючись на норму  п. 3 Наказу № 547, податківці наголосили, що  госпсуб’єкти можуть продовжувати використовувати раніше зареєстровані КОРО на РРО за старою формою, але до виникнення першої із подій:

- закінчення книги ОРО;

- завершення строку служби або припинення застосування відповідного РРО;

- виникнення підстав для перереєстрації або скасування реєстрації книги.

Податківці наголошують, що такі книги дозволяється перереєстровувати лише у перехідний період – протягом місяця після набрання чинності Наказом № 547.

Після спливу зазначеного терміну у разі виникнення підстав для перереєстрації КОРО, здійснюється реєстрація другої або наступної книги ОРО на РРО за новою формою.

Зверніть увагу! Новим порядком ведення та реєстрації РК та КОРО не встановлено норми щодо перереєстрації КОРО у перехіний період.

 

Заповнення КОРО за «старою» формою у разі продажу підакцизних товарів 

Госпсуб'єкти, діяльність яких пов'язана з реалізацією підакцизних товарів, в касових чеках яких обов’язковим реквізитом є дані про акциз, використовуючи раніше зареєстровані книги ОРО (за старою формою) здійснюють у них записи наступним чином:

1) у назвах граф 6, 7 книги ОРО за старою формою слід дописати знак «/» та відповідно слова «за ставкою акцизного податку», «сума акцизного податку»;

2) за наявності розрахункових операцій за товари підакцизної групи послідовно вносяться:

- у графу 6 – суми розрахунків, що оподатковуються за ставкою податку на додану вартість, «/», суми розрахунків, що оподатковуються за ставкою акцизного податку; 

- у графу 7 – сума ПДВ», «/», сума акцизного податку.

Податківці зауважують, що ведення у такий спосіб книги ОРО є не зручним, і рекомендують звернутись до податкового органу за місцем реєстрації книги для реєстрації другої та наступної книги ОРО на РРО за новою формою. З причини зміни форми книги реєстрація нової книги може бути здійснена у будь-який час.

У суб'єктів господарювання, діяльність яких не пов'язана з реалізацією підакцизних товарів, касові чеки, що друкуються РРО, не містять даних про акцизний податок та відповідні графи 7, 9 книги ОРО будуть залишатися не заповненими. Відповідно, ці суб’єкти господарювання можуть продовжувати використовувати раніше зареєстровані книги ОРО без внесення до них будь-яких змін до виникнення зазначених вище підстав для припинення використання книги.

І наостанок, зазначимо, що з дня набрання чинності Наказу №547 (з 26.07.2016 р.) перші, другі та наступні КОРО на РРО мають реєструватись виключно за новими формами. Див. аналітику  з цього приводу тут>>>.

Див. також: 

Як заповнити КОРО, якщо Z- звіт не було зроблено через поломку РРО

Розмінна монета у касі РРО: питання обліку, внесення та зберігання

Нові порядки щодо РРО та КОРО, а також контролю за доходами підприємців-"єдинників" - в дії

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»