• Посилання скопійовано

І нестачу, і надлишок коштів у касі оформляють через акт інвентаризації

При виявленні під час інвентаризації нестачі або надлишку цінностей у касі в акті зазначається сума нестачі або надлишку і з’ясовуються обставини їх виникнення

І нестачу, і надлишок коштів у касі оформляють через акт інвентаризації

ДФС у Тернопільській області наголошує, що керівники підприємства мають забезпечити належне облаштування каси підприємства та надійне зберігання готівкових коштів у ній.

З метою контролю за схоронністю готівкових коштів на підприємствах проводяться інвентаризації кас.

 

 

Порядок проведення

Для проведення інвентаризації каси на підприємстві видається відповідний наказ керівника. На підставі нього призначається комісія, яка буде проводити інвентаризацію та після її закінчення складе акт про результати інвентаризації наявних коштів.

Комісія перевіряє наявність коштів шляхом повного перерахування всіх готівкових коштів, що є в касі, цінних паперів, чекових книжок тощо. 

Інвентаризація кас проводиться на кожному підприємстві у строки, що встановлені керівником, з покупюрним перерахуванням усіх готівкових коштів і перевіркою інших цінностей, що зберігаються в касі.

Залишок готівки в касі звіряється з даними обліку за книгами обліку. Готівка, що зберігається в касі, але не підтверджена касовими документами, вважається надлишком готівки в касі.

У разі застосування підприємством у РРО звіряється сума наявної готівки на місці проведення касиром розрахунку із сумою, зазначеною в звіті РРО (в РК та КОРО).

 

Складання акту

Акт про результати інвентаризації наявних коштів складається в двох примірниках і підписується членами інвентаризаційної комісії та матеріально відповідальною особою. 

Один примірник акта передається до бухгалтерії підприємства, другий - залишається у матеріально відповідальної особи.

 

Надлишки та нестачі

При виявленні під час інвентаризації нестачі або надлишку цінностей у касі в акті зазначається сума нестачі або надлишку і з’ясовуються обставини їх виникнення. Сума нестачі відшкодовується відповідно до законодавства України, а надлишок оприбутковується в касі та зараховується в дохід відповідного підприємства.

Детальніше про облік результатів інвентаризації читайте у аналітиці>> 

Джерело: ДФC у Тернопільській області

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»