• Посилання скопійовано

Перелік складних побутових товарів, для яких потрібен РРО, поки що відсутній

Чи повинні госпсуб’єкти, які реалізують технічно складні побутові товари, застосовувати РРО з 01.04.2017 р.? Чи мають право органи доходів та зборів здійснювати перевірки з цього питання? Розповіли у Держрегуляторній службі

Перелік складних побутових товарів, для яких потрібен РРО, поки що відсутній

Нагадаємо, що 16 березня Урядом, з умовою подальшого редагування, було схвалено постанову КМУ «Про затвердження переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій», розроблену на забезпечення реалізації Закону № 1791-ІІІПро це ми повідомляли тут>>

Текст постанови ще досі не оприлюднений. З проектом можна ознайомитися тут>>

Держрегуляторна служба зауважує, що прийнята на засіданні КМУ редакція постанови станом на сьогодні не набрала чинності і навпаки викликала значний суспільний резонанс щодо необґрунтовано значної кількості «дрібних» побутових товарів у запропонованому нею переліку.

З огляду на це, до ДРС звернулись підприємці з проханням висловити офіційну позицію щодо таких питань:

 

1) Чи повинні суб’єкти господарювання, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, застосовувати РРО з 01.04.2017 року?

На думку ДРС, суб’єкти господарювання, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, не повинні застосовувати РРО з 01.04.2017 року

 

2) Чи мають право органи доходів та зборів здійснювати заходи контролю за додержанням суб’єктами господарювання порядку проведення розрахунків за товари (послуги), інших вимог Закону про РРО?

Доопрацьована постанова КМУ, з Переліку якої за пропозицією ДРС виключено 77 товарів по відповідних групах, набирає чинності після закінчення 30 днів з дня її опублікування.

При цьому проектом постанови, розробником якої є Мінекономрозвитку, запропоновано виключити із постанови КМУ від 11.04.2002 р. № 506  додаток 1, яким на сьогодні визначено перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні.

ДРС звертає увагу:

 

до набрання чинності прийнятої 16.03.2017 року та доопрацьованої редакції проекту постанови, Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, визначений постановою КМУ від 11.04.2002 р. №506, застосуватись органами доходів і зборів заходів під час здійснення ними контролю за додержанням госпсуб’єктами порядку проведення розрахунків за товари (послуги), не може. Адже він був виданий до набуття чинності змінами, внесеними у Закон про РРО.

 

Таким чином, до набрання чинності відповідної постанови та затвердженого нею Переліку, у суб’єктів господарювання та органів доходів і зборів відсутні об’єктивні критерії, які б надавали чітку можливість відносити або не відносити себе до учасників правовідносин, пов’язаних із застосуванням РРО у випадку реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

А отже, здійснення органами доходів і зборів перевірок за додержанням суб’єктами господарювання порядку проведення розрахунків за товари (послуги) без посилання на конкретні позиції Переліку буде порушувати принципи, за якими здійснюється державний нагляд (контроль), визначені статтею 3 Закону №877.

 

Весь текст роз'яснення ДРСУ можна прочитати тут>>

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»