• Посилання скопійовано

Положення про ведення касових операцій буде викладене в новій редакції

Нацбанк оприлюднив проект змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні

Положення про ведення касових операцій буде викладене в новій редакції

З метою удосконалення та приведення у відповідність до вимог законодавства Нацбанк підготував проект постанови Правління НБУ "Про внесення змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні".

Фахівці НБУ пояснюють, що враховуючи значний обсяг змін виникла необхідність не просто внести зміни до Положення №637, а  викласти його у новій редакції.

Ознайомитися з проектом нового Положення можна тут>>

Якщо коротко, то проектом пропонується зменшити регуляторний вплив на суб’єктів господарювання шляхом надання їм права самостійно розробляти та затверджувати внутрішнім наказом (розпорядженням):

  • порядок оприбуткування готівки в своїх касах;
  • порядок розрахунку ліміту каси підприємства, небанківської фінансової установи та їх відокремлених підрозділів.

Окрім того, пропонується надати право суб’єктам господарювання видавати готівкові кошти під звіт на закупівлю брухту чорних металів і брухту кольорових металів на строк не більше 30 робочих днів від дня їх видачі.

Вимоги щодо прискорення обігу готівкових коштів і своєчасного їх надходження до кас банків, які поширювалися на підприємства, поширено і на небанківські фінансові установи.

Пункт 3.3 Положення №637 щодо приймання готівки до каси за прибутковими касовими ордерами доповнено новим абзацом стосовно можливості додавання до прибуткових касових ордерів документів, які є підставою для їх складання.

Також пропонується проведення інкасації коштів у режимі on-line з використанням POS-терміналів (документом, що свідчить про здавання виручки до банку через інкасаторів є відповідний чек POS-терміналу).

Банк зобов’язаний надати підприємству довідку про відсутність інкасації щодо готівкової виручки, яка не була інкасована до банку внаслідок не прибуття інкасаторів. При цьому сума залишку готівкових коштів за день, у якому не було інкасації з вини банку, не вважатиметься перевищенням ліміту каси підприємства.

Крім того, пропонується вилучити (за умови погодження ДФСУ) главу 7 „Контроль за дотриманням порядкуведення операцій з готівкою” зважаючи на те, що ні Національний банк України, ні банки не здійснюють перевірки касових операцій суб’єктів господарювання, а порядок здійснення такого контролю органами фіскальної служби врегульовано внутрішніми документами цього контролюючого органу. 

Зауваження та пропозиції до проекту приймаються до 2 серпня 2017 року на поштову та електронну адресу НБУ:  01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Департамент грошового обігу Національного банку України, 11emis@U0H0.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Нацiональний банк України

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»