• Посилання скопійовано

Вимкнули електроенергію: чи здійснювати запис в КОРО?

Податківці звертають увагу, що Наказом №547 не передбачено здійснювати запис в КОРО про відсутність електроенергії

Вимкнули електроенергію: чи здійснювати запис в КОРО?

ДФС у Запорізькій області у листі від 05.04.2018 р. №1459/ІПК/08-01-14-07-09 нагадує, що відповідно до ст. 5 Закону №265 на період виходу з ладу РРО та здійснення його ремонту або у разі тимчасового, не більше 7 робочих днів, відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням КОРО та розрахункової книжки або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО.

Якщо на період виходу з ладу РРО або в разі відключення електроенергії розрахункові операції проводяться з використанням КОРО та розрахункової книжки, після встановлення відремонтованого (резервного) РРО або відновлення постачання електроенергії необхідно:

  • провести через РРО суми розрахунків за час роботи з використанням розрахункової книжки,
  • відповідно до контрольної стрічки (у випадку обнулення оперативної пам'яті) - за час роботи, що передував виходу РРО з ладу або відключенню електроенергії, окремо за кожною ставкою ПДВ, акцизного податку або іншого податку (збору), після чого слід виконати Z-звіт.

За потреби виконується операція "службове внесення" на суму готівки, що зберігається на місці проведення розрахунків.

Використання КОРО, зареєстрованої на РРО, передбачає:

  • наявність КОРО на місці проведення розрахунків, де встановлено РРО;
  • підклеювання фіскальних звітних чеків до відповідних сторінок книги ОРО;
  • щоденне виконання записів (у разі здійснення розрахункових операцій) про рух готівки та суми розрахунків, при цьому дані за сумами, отриманими від покупців (клієнтів), та дані за сумами, виданими покупцям (клієнтам), записуються окремо;
  • у разі виходу з ладу РРО чи відключення електроенергії - здійснення записів за обліком розрахункових квитанцій.

Таким чином, законодавством чітко роз'яснено дії суб'єктів господарювання під час тимчасового відключення електроенергії.

Наказом №547 не передбачено здійснювати запис в КОРО про відсутність електроенергії.

Стосовно отримання довідок про відключення електроенергії податківці повідомляють, що порядок їх використання для підтвердження використання РК законодавством не передбачено.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФС у Запорізькій області

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»