• Посилання скопійовано

На чому податківці ловлять торговців під час перевірок касової дисципліни

Касова дисципліна - улюблене поле для перевірок українських податківців. Їм тільки дай прикласти бізнес за всією суворістю Закону про РРО: використання кас в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг

На чому податківці ловлять торговців під час перевірок касової дисципліни

По-перше, тому що сфера його застосування постійно розширюється. А по-друге, постійні зміни законодавства в цій сфері та можливість застосування великих штрафів дозволяють фіскалам гарантовано виконувати план надходжень.

У 2018 році з'явився новий реєстр касових апаратів, помінялися форми касових документів та правила оприбуткування готівки.

Як зазначила податковий консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу Олександра Томашевська, в останні роки в Україні склалася практика так званих «результативних» фактичних перевірок. Що робить перевірку касової дисципліни рівнозначною застосування штрафу.

 

Що перевіряють?

За словами юристів, минулого року планові інспекції, що стосуються середнього і великого бізнесу, торкнулися сферу рітейлу, харчової промисловості та аграрно-промислового комплексу.

Що стосується фактичних, а не документальних перевірок, то фіскали, як і раніше, орієнтовані на виявлення найбільш "грошових" з точки зору наповнення бюджету порушень. Таких як неоприбуткування готівки, проведення розрахункових операцій з використанням РРО на неповну вартість товару або послуги, а також невідповідність готівки в касі сумі денних звітів.

Як повідомили UBR.ua в ДФС, у 2017 році на неоприбуткування готівки в Книзі обліку розрахункових операцій (КОРО) або неправильне оформлення касових документів припадає понад 8,6 тис. випадків або 62% від загальної кількості перевірок. Ще 15% (2,1 тис. випадків) - це непроведення розрахунків через РРО. Трохи менше порушень (13%) припадає на продаж товарів, які не відображені в обліку товарних запасів за місцем продажу.

За словами адвоката АК «Прайм» К.A.C. Group Тетяни Кузьмич, з найбільш поширених порушень, виявлених під час позапланових податкових перевірок можна виділити:

  • нереальні операції з придбання товарів або послуг, які не відбувались (не надавалися) у обсягах, які вказані в первинних документах, в тому числі через неможливість їх реальної поставки, оскільки у постачальника немає ресурсів, необхідних для виробництва, зберігання і транспортування таких товарів;
  • порушення списання витрат, що виникають у великих холдингах або об'єднаннях підприємств;
  • відсутність первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності та документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Активно нав'язуючи бізнесу каси, держава переслідує одну мету - контролювати всі грошові розрахунки в країні. Готівкові і безготівкові. І найкраще владі вдається контролювати великих торговців.

Усе про касу і РРО
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись,як це виглядає?

«У великій торговельній мережі покупцеві видадуть фіскальний чек на повну суму покупки, на відміну від покупок в невеликому магазині (кіоску) приватного підприємця, який зацікавлений цей чек РРО не пробивати», - зазначив UBR.ua партнер юридичної об'єднання ID Legal Group Олег Добровольський.

Власне, на цьому дрібних торговців найчастіше і ловлять - на відсутності чеків і невідповідності в касі. Це триває десятиліттями. Втім, глобальна законослухняність великих продавців не сильно їх виручає: якщо їх не ловлять на проблемах з чеками, то ловлять на іншому. Чим більше продаж - тим більше помилок і прорахунків у касирів, хоча їх не так просто знайти, як у випадку з перукарнею або невеликим кафе.

«Зараз фінансова відповідальність за порушення, в тому числі касової дисципліни, це відповідальність без вини. Платник податків заплатить штраф незалежно від того, винен він в порушенні, або це сталося через неможливість дотримати норми закону, або платник не усвідомлював факту свого порушення», - впевнена Тетяна Кузьмич.

Наприклад, якщо недотримані формальні ознаки складання звітності та первинних документів. Багато питань роботи з касою і касовими апаратами настільки формалізовані, що призводять до гарантованого порушення законодавства.

Наприклад, якщо в документі не вистачає якогось підпису або він оформлений на старому бланку, то буде вважатися що його немає. І буде застосована п'ятиразова санкція за межу неоприбуткування готівки. Цьому сприяють і останні зміни в законодавстві.

 

Нове в касових операціях

Якщо закон про РРО регулює відносини між продавцем і покупцем в роздрібній торгівлі і сфері послуг (за готівку), то всі інші питання (видача зарплати, інкасація, оприбуткування готівки і т.п.) визначаються постановами Нацбанку.

З 5 січня 2018 року діє постанова НБУ №148, яка лише незначно змінила форму касової звітності (розширила назву реквізитів). Але навіть ці невеликі зміни вимагають, щоб всі касові документи (прибутковий і видатковий касові ордери, касова книга та ін.) з початку року заповнювалися за новими формами. Інакше - штрафи.

Мало того, як пояснила Олександра Томашевська, тепер кожне підприємство, яке працює з готівкою, зобов'язане прописати порядок оприбуткування таких коштів в касі (режим роботи каси, правила прийому готівки і т.п.). І окремо розробити, затвердивши внутрішнім документом підприємства, такі ж порядки для відокремлених підрозділів. У тому числі в інших містах.

Так само в компанії треба розробити і затвердити порядок розрахунку ліміту каси, щоо раніше було прописано в самій постанові НБУ. Тобто підприємство отримує більше свободи у визначенні таких правил при збереженні колишніх принципів розрахунку.

Ще, за словами юристів, можна не використовувати печатку на квитанції прибуткового касового ордера. Однак слід пам'ятати, що це не скасування друку, а лише право не використовувати її.

За словами самих податківців, чимало питань виникає у "єдинників" щодо періоду, з якого треба застосовувати касовий апарат. Нагадаємо, платники єдиного податку другої та третьої групи зобов'язані застосовувати РРО, починаючи з 1 млн грн обороту.

Якщо, наприклад, платник третьої групи перевищив в серпні ліміт, то вже з жовтня треба застосовувати РРО: тобто з нового кварталу, наступного за тим, в якому був цей ліміт перевищено.

Також в ДФС нагадують, що з 20 лютого наказом ДФС №79 затверджено новий реєстр РРО. Там міститься 160 моделей РРО, включаючи ті, що придатні для первинної реєстрації. Окремо подано перелік касових апаратів з 5 штук, які були виключені в 2016-2017 роках з ужитку. Їх заборонено використовувати. Тобто фактично експлуатація забороненого РРО прирівнюється до його відсутності. З накладенням відповідних санкцій.

 

Як карають?

Закон про РРО (статті 17-24) встановлює штрафні санкції за порушення його вимог. При цьому за порушення, вчинене вперше (протягом календарного року) без проведення розрахункових операцій, штрафна санкція становить 1 гривню, за кожне наступне порушення - 100% вартості проданих з порушеннями товарів (послуг).

У законі зазначено, що це єдиний нормативний акт, який може регулювати питання готівкових розрахунків і касової дисципліни. Але деякі норми є і в Податковому кодексі.

У той же час, як відзначають в Київському центрі підтримки і розвитку бізнесу, фактично з якоїсь причини також застосовується Указ Президента №436/95 від 12 червня 1995 року, за яким бізнес можуть карати за порушення норм щодо регулювання обігу готівки. При цьому розміри штрафів значні - дворазово і п'ятикратно перевищують суми порушення. Ці санкції не передбачені законом про РРО, але дію Указу не було призупинено або скасовано.

«Щоб не піддавати бізнес ризику штрафів та санкцій необхідно проводити в компаніях внутрішні тренінги серед співробітників, а також залучати зовнішніх аудиторів і юристів», - вважає Олег Добровольський.

За словами юриста, платник податків має право оскаржити прийняте рішення про донарахування штрафів як в адміністративному порядку - протягом 10 календарних днів, наступних за днем ​​його отримання (п. 56.3 ПКУ) або ж в судовому порядку - протягом 1095 днів (п. 56.18 ПКУ).

Джерело: UBR

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»