• Посилання скопійовано

А НБУ проти! На зарплату та фіндопомогу діють готівкові обмеження

Податківці зазначали, що готівкові обмеження стосуються виключно розрахунків за товари, роботи чи послуги. А ось НБУ висловлює іншу позицію. Розглянемо аргументи Нацбанку

А НБУ проти! На зарплату та фіндопомогу діють готівкові обмеження

Коментар до листа НБУ від 22.05.2018 р. №50-0007/28247

Позиція ДФСУ

Нещодавно ДФСУ висловлювала свою позицію з цього питання. На думку податківців, готівкове обмеження в 50 тис. грн стосується виключно готівкових розрахунків між суб’єктом господарювання та фізособою за товари, роботи, послуги. 

Тобто при виплаті заробітної плати чи отримання/повернення поворотної фінансової допомоги такі обмеження не застосовуються.

Однак, в цій ж консультації податківці зауважували, що Положення №148 було розроблено НБУ, тому для роз’яснення даної ситуації треба звертатися  до НБУ. 

І ось НБУ висловився. І його роз’яснення відрізняється від думки податківців. Чого ми, власне, і очікували та про що попереджували у коментарі до консультації ДФС, зокрема, тут>> 

 

Позиція НБУ

Обмеження в 50 тис. грн стосується готівкових розрахунків. А готівковими розрахунками є платежі готівкою суб'єктів господарювання і фізосіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, які безпосередньо не пов'язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна.

Таким чином, установлені Нацбанком вимоги поширюються на розрахунки за правочинами за участі суб'єктів господарювання, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, у тому числі на видачу та повернення коштів під звіт, фінансової допомоги, виплати, пов'язані з оплатою праці.

 

Від редакції:

Від себе зазначимо, що ми в цій ситуації на боці НБУ. Адже позиція НБУ щодо трактування цього питання більше відповідає Положенню №148. 

ДФСУ на своїй позиції не наполягала, а лише висловлювала свою думку, визнаючи пріоритет роз’яснень від НБУ. Також не поодинокі випадки, коли податківці змінювали свою позицію, відкликаючи консультації та листи. 

Тож обережним суб’єктам господарювання варто притримуватися готівкових обмежень при всіх розрахунках, що не зазначені у п. 8 Положення №148.

 

На завершення

У коментованому листі НБУ відповів ще на одне питання. Так, у деяких суб’єктів господарювання виникали сумніви, чи стосуються готівкове обмеження в розмірі 50 тис. грн лише сум розрахунків з одним контрагентом, чи всіх разом протягом одного дня.

У коментованому листі зазначено, що кількість суб'єктів господарювання та фізосіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується. І, наприклад, підприємство може видавати через свою касу в один день поворотну фінансову допомогу кільком фізособам в у розмірі до 50 тис. грн кожному.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»