• Посилання скопійовано

За яких умов підприємства можуть продавати власну продукцію без РРО?

Податківці розповіли, коли слід застосовувати РРО при продажу продукції власного виробництва, а коли – ні

За яких умов підприємства можуть продавати власну продукцію без РРО?

Податківці в індивідуальній консультації від 30.07.2018 р. №3321/6/99-99-14-05-01-15/ІПК нагадали про обов’язок суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані та переведені у фіскальний режим роботи РРО (ст. 3 Закону №265).

Проте відповідно до п. 1 ст. 9 Закону № 265 РРО та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту) підприємствами усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування.

Тобто, якщо підприємство не належить до підприємств торгівлі та громадського харчування та не займається продажем технічно складних побутових виробів, то воно має право проводити розрахунки за власну продукцію без РРО.

При цьому проведення розрахунків повинно відбуватись у касах цих підприємств з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку.

Але якщо підприємство отримує виручку від продажу власної продукції через касу, то йому слід буде виконувати всі вимоги Положення №148, в т.ч. порядку оприбуткування. За Положенням №148 оприбуткуванням готівки через касу є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»