• Посилання скопійовано

Налаштувати у РРО функцію округлення можна в будь-який момент – граничного строку не встановлено

Податківці в новій індивідуальній консультації зупинилися на правилах та особливостях округлення у фіскальних чеках

Налаштувати у РРО функцію округлення можна в будь-який момент – граничного строку не встановлено

Коментар до індивідуальної консультації від 09.08.2018 р. №3493/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

Податківці рекомендували для з’ясування питання щодо програмування РРО функції округлення звернутися до Центру сервісного обслуговування (ЦСО). Саме він зможе надати відповідну інформацію про технічні можливості зазначеного перепрограмування вашого РРО, а також провести відповідне навчання з персоналом підприємства. При цьому податківці не роз'яснюють, що робити тим суб’єктам господарювання, які взагалі не зможуть перепрограмувати свої РРО – якраз через ці технічні можливості, точніше їх відсутність. На забороні застосовувати РРО без функції округлення вони також не наполягають.  

Зверніть увагу: податківці підкреслили, що строків налаштування у РРО функції заокруглення Постанова №25 не встановлює. Це відповідає дійсності. Тому при перевірках податківці не зможуть наполягати на конкретних датах щодо впровадження округлення  в РРО.

До того ж за роз’ясненням Нацбанку, тільки у разі відсутності монет відповідних номіналів у покупця та продавця слід округлювати остаточні суми розрахунків. Про це ми писали тут.

 

І ще раз  щодо правил округлення… 

Податківці у коментованій ІПК навели рекомендації щодо впровадження функції округлення загальної суми розрахунків у фіскальних чеків. Їхні рекомендації співпадають з попередніми. Про них ми розповідали тут. Зокрема:

  • після рядка 7 фіскального чека перед рядком 8 фіскального чека додати нові рядки "Загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) за чеком до заокруглення" та "заокруглена знижка/заокруглена надбавка";
  •  в рядку 8 фіскального чека "СУМА" зазначати "Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення". Саме вказана сума вважається сумою розрахунку за відповідним розрахунковим документом.

До підсумку розрахункових операцій Z-звіту та X-звіту має потрапляти загальний підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги), тобто сума з розрахункових документів після округлення.

Також у ІПК податківці навели приклади округлення. 

 

Приклад 1. Заокруглення до збільшення. 

Загальна вартість товарів, які указані в чеку, становить 35 грн 49 копУ рядку "надбавка" вказується - 1 коп., а у рядку "СУМА" зазначається "Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення" - 35 грн 50 коп.

 

Приклад 2. Заокруглення до зменшення

Якщо загальна вартість товарів, які указані в чеку, становить 35 грн 44 коп., тоді у рядку "знижка" вказується - 4 коп., а у рядку "СУМА" зазначається "Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення" - 35 грн 40 коп.

До підсумку розрахункових операцій Z-звіту та X-звіту потрапляє "Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення", у наведених прикладах відповідно 35 грн 50 коп. та 35 грн 40 коп.

 

У коментованій ІПК податківці не зупинилися на особливостях округлення при продажі алкоголю та тютюну. Але в іншій ІПК вони рекомендували платникам податків:

  • суб’єктам господарювання - продавцям алкогольних напоїв при  округленні враховувати, що їхні ціни не можуть бути нижчими за мінімально оптово-відпускні або роздрібні ціни;
  • суб’єктам господарювання роздрібної торгівлі при продажу тютюнових виробів, при заокругленні врахувати, що їхня ціна не може бути вищою за максимальні роздрібні ціни, збільшені на суму акцизного податку.

Про це ми розповідали тут

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»