• Посилання скопійовано

Готівкові обмеження у 50 тис грн поширюються і на виплату зарплати: ІПК від ДФС у Сумській області

ДФС у Сумській області консультує: встановлені НБУ вимоги поширюються на розрахунки за правочинами за участі суб'єктів господарювання, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, у тому числі на видачу та повернення коштів під звіт, фінансової допомоги, виплати, пов'язані з оплатою праці

Готівкові обмеження у 50 тис грн поширюються і на виплату зарплати: ІПК від ДФС у Сумській області

Нагадаємо, що нещодавно ДФСУ у ІПК від 09.07.2018 р. №3010/6/99-99-14-05-01-15/ІПК зазначала, що готівкове обмеження в 50 тис. грн стосується виключно готівкових розрахунків між суб’єктом господарювання та фізособою за товари, роботи, послуги. Тобто при виплаті заробітної плати чи отриманні/поверненні поворотної фінансової допомоги такі обмеження не застосовуються.

Про це ми повідомляли тут>>

Але Нацбанк щодо цього питання мав іншу позицію. На його думку,  обмеження в 50 тис. грн стосується готівкових розрахунків. Готівковими розрахунками є платежі готівкою госпсуб'єктів  і фізосіб за реалізовану продукцію (товари, роботи, послуги), а також за операціями, які безпосередньо не пов'язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна. Таким чином, установлені НБУ вимоги поширюються на розрахунки за правочинами за участі суб'єктів господарювання, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, у тому числі на видачу та повернення коштів під звіт, фінансової допомоги, виплати, пов'язані з оплатою праці.

Більше про це читайте тут>>

Тепер же ДФС у Сумській області в індивідуальній консультації від 14.08.2018 р. № 3531/ІПК/18-28-14-06-31, очевидно, погодилась з НБУ та зазначила, що суб’єкти господарювання можуть розраховуватися готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

  • між собою — в розмірі до 10 000 грн включно;
  • з фізособами — у розмірі до 50 000 грн включно (мова про розрахунки із кожною особою - ред.).

Товаром є будь-який предмет господарського обороту, в т. ч. продукція, роботи, послуги, документи, що підтверджують зобов’язання та права.

Таким чином, установлені Нацбанком вимоги поширюються на розрахунки за правочинами за участі суб'єктів господарювання, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, у тому числі на видачу та повернення коштів під звіт, фінансової допомоги, виплати, пов'язані з оплатою праці.

 

Позиція редакції 

Власну думку щодо цієї проблеми ми зазначали і раніше. Подобається це нам чи ні, але у Положенні №148, дійсно, встановлено чіткий перелік виключень, коли гранична сума розрахунків не діє.

Ось цей перелік: 

  • розрахунки суб'єктів господарювання з бюджетами та державними цільовими фондами;
  • добровільні пожертвування та благодійна допомога;
  • використання готівки, виданої на відрядження. Зверніть увагу: навіть не розрахунки між роботодавцем і відрядженим працівником, і не відшкодування понесених працівником за свій рахунок під час відрядження витрат, а саме витрачання ним отриманого авансу на відрядження.  

 

Тому, на нашу думку, НБУ має рацію у своїх роз’ясненнях. А ДФСУ, очевидно, ґрунтувалася на спогадах про колишню редакцію обмежень у готівкових розрахунках, які, дійсно, встановлювалися лише в межах торговельного обороту. Але цього вже досить давно немає.  Ще з 4 січня 2017 року готівкове обмеження (50 000 грн) між  фізичною  особою та підприємством (підприємцем) протягом одного  дня застосовується не за товари, роботи та послуги, як було раніше, а при будь-яких розрахунках, крім окремо зазначених у п. 2.3 Положення № 637.

Ми про це писали тут.

Отже, із набранням чинності Положення №148 ситуація щодо граничної суми готівкових розрахунків не змінилася. Виключення і правила застосування цього обмеження у 2018 році залишилися ті ж самі. 

Єдине, чим цікаво було надання податківцями інших роз’яснень, ніж НБУ, це те, що саме податківці ходять на перевірки касової дисципліни і їхня думка теж має практичні наслідки. Але, як бачимо, поступово ситуація вирівнюється, і територіальні податківці вже схиляються на бік НБУ. Залишилося почути лише свіжу думку центрального податкового органу.  

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФС у Сумській області

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»