• Посилання скопійовано

Виплата зарплати – без готівкових обмежень: проект змін до Положення №148

Нацбанк пропонує визначити у Положенні №148, що гранична сума розрахунків готівкою між суб’єктами господарювання та фізичними особами у розмірі 50 000 гривень не поширюється на виплати, пов’язані з оплатою праці

Виплата зарплати – без готівкових обмежень: проект змін до Положення №148

Нацбанк розробив та оприлюднив проект постанови НБУ “Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні” (далі – проект Постанови).

Розробка цього документа зумовлена необхідністю приведення нормативно-правового акта у відповідність до нових вимог законодавства та зменшення регуляторного впливу на суб’єктів господарювання.

Зокрема, пропонується:

по-перше, надати можливість оприбуткування готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги, через подання електронних копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків РРО до контролюючого органу по дротових або бездротових каналах в автоматичному режимі в день надходження готівки;

по-друге, небанківським фінансовим установам встановити ліміт каси в сумі, необхідній для забезпечення своєчасного та в повному обсязі виконання зобов’язань з виплати сум переказів за першою вимогою отримувача. Йдеться про ті небанківські фінансові установи,  які отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, та, крім операцій з приймання готівки для подальшого її переказу, здійснюють видачу переказів готівкою.

по-третє, уточнити норму стосовно випадків незастосування граничних сум розрахунків готівкою. Зокрема, Нацбанк пропонує визначити, що гранична сума розрахунків готівкою між суб’єктами господарювання та фізичними особами у розмірі 50 000 гривень, не поширюється на виплати, пов’язані з оплатою праці. Відповідне уточнення пов’язане дотриманням вимог законодавства про працю.

Зауваження та пропозиції до проекту Постанови приймаються до 6 жовтня 2018 року на поштову або електронну адресу Національного банку України: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Національний банк України, Департамент грошового обігу.

Електронна адреса: 11EMIS@U0H0, dzhumik@bank.gov.ua

***

Читайте також:

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»